Ετικέτες

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Σύντομος οδηγός για να συντονιστούμε με το παρόν

Ως γνωστόν, ο νους μας φλυαρεί ασταμάτητα. Ξεθάβει αναμνήσεις από το παρελθόν, δημιουργεί σενάρια για το μέλλον, υποθέτει, κρίνει, συγκρίνει και βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα ανάλογα με τον προγραμματισμό του. Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε έναν σύντομο οδηγό για να βγούμε από την εικονική πραγματικότητα του νου και να συντονιστούμε με το παρόν.

1. Να θυμόμαστε να ζούμε στο παρόν
Για να βγούμε από την εικονική πραγματικότητα του νου, πρέπει να θυμηθούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να κολλήσουμε μερικά χαρτάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας ή του χώρου εργασίας μας που να μας υπενθυμίζουν να είμαστε παρόντες, ή να βάλουμε ως φόντο στο κινητό μας μία αντίστοιχη εικόνα, πρόταση ή λέξη. Το να ζούμε συνειδητά είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα εξάσκησης. Όσο πιο συχνά φέρνουμε την προσοχή μας στο παρόν, τόσο περισσότερο μας γίνεται συνήθεια.

2. Συνειδητές αναπνοές
Αφού θυμηθούμε να έρθουμε στο παρόν, παίρνουμε μία ή δύο συνειδητές αναπνοές για να διακόψουμε τη φλυαρία του νου. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην κίνηση της κοιλιάς, του στέρνου, ή στην αίσθηση που δημιουργεί ο αέρας στα ρουθούνια μας. Επιλέγουμε αυτό που είναι πιο προφανές για εμάς και που μας διευκολύνει περισσότερο να συγκεντρωθούμε.

3. Επίγνωση της στάσης του σώματος και του εσωτερικού μας κόσμου
Μετά τις συνειδητές αναπνοές, αποκτάμε επίγνωση για τη στάση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας. Καθόμαστε, είμαστε όρθιοι ή ξαπλωμένοι; Μπορούμε επίσης να "σκανάρουμε" στα γρήγορα το σώμα μας, για να εντοπίσουμε τυχόν μυικές εντάσεις. Στη συνέχεια, στρέφουμε την προσοχή μας στα συναισθήματα. Μήπως είμαστε αγχωμένοι και δεν το είχαμε προσέξει; Μήπως νιώθουμε φόβο ή νευρικότητα; Μήπως υπάρχουν κάποιες σκέψεις που απασχολούν τον νου και δίνουν στο σώμα μας τα αντίστοιχα μηνύματα κινδύνου;

4. Επιστρέφουμε συνειδητά σε ό,τι κάναμε προηγουμένως
Αφού παρατηρήσουμε και αποδεχτούμε ό,τι συμβαίνει μέσα μας, στρέφουμε την προσοχή μας σε ό,τι κάναμε προηγουμένως, αλλά αυτή τη φορά προσπαθούμε να κρατήσουμε την προσοχή μας στο παρόν. Επειδή είναι πολύ πιθανό ο νους να προσπαθήσει να απορροφήσει πάλι την προσοχή μας με κάποιες σκέψεις, αν είμαστε σε κατάσταση επιγνωσιακής εγρήγορσης θα είναι πιο εύκολο να μην ακολουθήσουμε τις σκέψεις, τις οποίες θα μας παρουσιάσει ο νους ως σημαντικές και σοβαρές.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σκοπός των παραπάνω δεν είναι να επιτύχουμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά να γνωρίσουμε την πραγματικότητα (τη ζωή) έτσι όπως είναι και έτσι όπως εκφράζεται στο παρόν. Όταν κρατάμε αυτή τη στάση, είναι πιο πιθανό να βιώσουμε μία αίσθηση εσωτερικής γαλήνης. Το να μάθουμε να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα όπως είναι, κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη και πιο εύκολη.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου