Ετικέτες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Ιππαρχία (346 – 280 π.Χ. ) από τη Μαρώνεια της Ροδόπης.

Ιππαρχία: Η πρώτη Ελληνίδα Κυνική Φιλόσοφος, από τη Μαρώνεια της Ροδόπης.

Από την τρυφερή της ηλικία απέρριψε τις οικιακές δουλειές που φυσιολογικά ανατίθεντο  στις νεαρές Ελληνίδες. Η ίδια δήλωσε  ότι παραμελούσε το γνέσιμο και την ύφανση προς χάριν  της μελέτης.

Είχε μεγάλη περιέργεια, καθώς και επιθυμία να μάθει ακόμη και για  θέματα που ήταν απαγορευμένα στις γυναίκες της εποχής της.

Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές η Ιππαρχία γεννήθηκε στη Μαρώνεια της Θράκης. Η οικογένειά της ήρθε στην Αθήνα, όπου ο αδελφός της Μητροκλής έγινε μαθητής του Κυνικού φιλόσοφου Κράτη του Θηβαίου.

Όπως όλοι οι Κυνικοί έτσι και η Ιππαρχία έζησε σύμφωνα με τη φύση, αρνούμενη κάθε πολυτέλεια, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που ήταν απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση και εκφραζόμενη  με απόλυτη ευθύτητα και ειλικρίνεια, τόσο απόλυτη ώστε να αποκλείει την  ευγένεια ή  και την  ίδια την ευπρέπεια.

Μυήθηκε στη Φιλοσοφία από τον φιλόσοφο αδελφό της Μητροκλή  και μέσω αυτού γνώρισε τον Κυνικό Φιλόσοφο Κράτη τον οποίο αγάπησε αμέσως παράφορα λόγω των λόγων του και όχι του παρουσιαστικού του που χαρακτηριζόταν από δυσμορφία.

Η Ιππαρχία ερωτεύτηκε τον Κράτη παρόλο που ήταν άσχημος και ανέπτυξε τέτοιο πάθος γι’ αυτόν που απείλησε τους γονείς της ότι θα αυτοκτονήσει αν δεν την αφήσουν να τον παντρευτεί. Ο Κράτης αν και προσπάθησε να την αποτρέψει γιατί ήταν φτωχός τελικά την παντρεύτηκε και αποκάλεσε τον γάμο τους κυνογαμία.  

Δύσκολα κατάφερε να πείσει τους γονείς της να τον παντρευθεί και παραιτήθηκε από τη μεγάλη περιουσία που της αναλογούσε, το ίδιο και ο Κράτης. Ντύθηκε με ανδρικά ρούχα όμοια με τα δικά του, ζούσαν όπου εύρισκαν, ακόμη και μέσα σε πιθάρια, (όπως ο Διογένης).

Η Ιππαρχία απέκτησε δύο παιδιά, μία κόρη, σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο και ένα γιο τον Πασικλή, σύμφωνα με το λεξικό Σούδα. Ανέθρεψε και μεγάλωσε τα παιδιά της σύμφωνα με τις κυνικές της αξίες. Χρησιμοποιούσε το κέλυφος μια θαλάσσιας χελώνας για κούνια των μωρών της και κρύο νερό για το μπάνιο τους.

Η Ιππαρχία έγραψε μερικές επιστολές, αστείες και φιλοσοφικές αμφισβητήσεις που όμως δε σώζονται.

Έγινε επίσης διάσημη για την αντιπαράθεσή της  με το φιλόσοφο Θεόδωρο τον Άθεο, ο οποίος ενώ η Ιππαρχία βρισκότανε με το  σύζυγό  της σε ένα συμπόσιο (κάτι ανήκουστο για γυναίκα εκείνη την εποχή)  προσπάθησε να της αφαιρέσει τον κυνικό της μανδύα, όμως εκείνη αντί να δείξει φόβο ή ταραχή, αντίθετα τον χαστούκισε.

Απεβίωσε στη Βοιωτία το 280 π.Χ..

Πηγές:

https://nobile.gr/ellinides-epistimones-meros-7/

https://el.wikipedia.org/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου