Ετικέτες

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Φιλοσοφία είναι η Αγάπη που νοιώθει η Ψυχή για τη Σοφία.

Όταν στο μεσουράνημα του Ελληνικού Πολιτισμού χρησιμοποιούνταν ο όρος “Φιλοσοφία”, αυτός δεν είχε καμιά σχέση με την διανόηση “νεκρών γραμμάτων”. 
Η Φιλοσοφία ήταν ένας δρόμος ενεργητικός, ένας ουσιαστικός τρόπος ζωής, μια δυναμική στάση απέναντι στα πράγματα, που οδηγούσε τον άνθρωπο στο Ιερό Κέντρο του Κόσμου, κι από κει ακόμη πιο μακριά, στο υψηλότερο Κέντρο του Εαυτού του ! 
Ήταν η Αγάπη που νοιώθει η Ψυχή για τη Σοφία, 
που δεν είναι η εκλογικευμένη και ταξινομημένη γνώση, ή όχι μόνο αυτό, αλλά είναι η ολιστική γνώση, η γνώση που ενώνει τα σπασμένα κομμάτια του καθρέφτη, η γνώση που δίνει στον άνθρωπο την άκρη του νήματος, την άκρη του Μίτου της Αριάδνης, για να βγει από το Λαβύρινθο της πολλαπλότητας του κόσμου και να κατακτήσει συνειδητά την ενοποιημένη αντίληψη του Θεού, που βρίσκεται μέσα σε όλα, και που τα εμπεριέχει όλα.

Η Φιλοσοφία στον κλασσικό τρόπο δεν ήταν και δεν είναι μόνο βιβλία και διαλέξεις και θεωρητικολογίες, είναι να ζεις κάθε γνώση, να βιώνεις κάθε ανακάλυψη, να ανεβαίνεις σκαλί-σκαλί την εσωτερική σου πυραμίδα. Είναι η βίωση του Έρωτα, του πιο μυστηριακού Θεού της Ελληνικής Θρησκείας, του Έρωτα που γεννάει και ενώνει την παγκόσμια Πυραμίδα.
Αυτή η ίδια πυραμίδα, για τους ίδιους λαμπρούς δασκάλους της ανθρωπότητας, έδινε την δυνατότητα σε κάποιον να την ανεβεί όχι από την πλευρά της Φιλοσοφίας, αλλά από κάποια από τις άλλες πλευρές της, που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με αυτό που σήμερα θεωρούμε ως Επιστήμη – Τέχνη – Θρησκεία.
Βασικές Επιστήμες που συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτή τη πλευρά ήταν τα Μαθηματικά, η Ιατρική, η Αρχιτεκτονική, η Μουσική και η Αστρολογία.
Ίσως είναι δύσκολο να το φανταστούμε, μιας και σήμερα καμιά από αυτές τις όψεις της ανθρώπινης γνώσης δεν φαίνεται να οδηγεί σε καμιά ενότητα.
Επιστήμες δίνουν την εικόνα της απόλυτης διάσπασης, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και ως προς την πρακτική της συνεχούς ανάλυσης, που όμως δεν οδηγεί πια σε καμιά σύνθεση.
Η Τέχνη φαίνεται να καθρεφτίζει τις περισσότερες φορές όλα αυτά που απεχθανόμαστε στον κόσμο μας. 
Οι Θρησκείες είναι οι πρωτεργάτες του μίσους και της αντιπαλότητας μεταξύ των λαών. 
Που βρίσκεται λοιπόν η ενότητα;
Στις κλασσικές εποχές του ανθρώπινου πολιτισμού όμως, αυτές οι πλευρές συνήθως οδηγούσαν τους “μυημένους” στην ίδια ανακάλυψη: ότι ο άνθρωπος είναι ο καθρέφτης του σύμπαντος.
Μέσα στον ανθρώπινο μικρόκοσμο υπάρχουν και λειτουργούν όλοι οι νόμοι του μακρόκοσμου. 
Όπως είναι πάνω είναι και κάτω, λέει ένας παλιό ερμητικό ρητό.
Από όποιο δρόμο και να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, όποιους νόμους κι αν χρησιμοποιήσουμε, μαθηματικούς, μουσικούς, μεταφυσικούς, γεωμετρικούς, συμβολικούς, θα βρούμε τους ίδιους νόμους να ορίζουν την ανθρώπινη εξέλιξη, στο κόσμο του πνεύματος, στο κόσμο της ψυχής, αλλά και στο κόσμο της ύλης.
Το κείμενο είναι μέρος από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Εναλλακτικής Δράσης με τίτλο: 
Αφιέρωμα: Τα ζώδια στην Εσωτερική Αστρολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου