Ετικέτες

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Τάλαντα και χαρίσματα


Ανάπτυξη των ταλέντων μας
Αρχές του Ευαγγελίου


Όλοι έχουμε διαφορετικά ταλέντα και ικανότητες.
Όλοι έχουμε ξεχωριστά χαρίσματα, ταλέντα και ικανότητες που μας έχουν δοθεί από τον Επουράνιο Πατέρα μας. Όταν γεννηθήκαμε, φέραμε μαζί μας αυτά τα χαρίσματα, τα ταλέντα και τις ικανότητες (βλέπε κεφάλαιο 2ο - https://www.lds.org/manual/gospel-principles?lang=ell).

Ο προφήτης Μωυσής ήταν σπουδαίος ηγέτης, αλλά χρειαζόταν τον Ααρών, τον αδελφό του, για να βοηθά ως εκπρόσωπος (βλέπε Έξοδος 4:14–16). Ορισμένοι εξ ημών είμαστε ηγέτες σαν τον Μωυσή ή καλοί ομιλητές σαν τον Ααρών. Ορισμένοι εξ ημών μπορούμε να τραγουδάμε καλά ή να παίζουμε ένα μουσικό όργανο. Άλλοι εξ ημών μπορεί να είμαστε καλοί σε αθλήματα ή να είμαστε εις θέσιν να δημιουργούμε πράγματα με τα χέρια μας. Άλλα ταλέντα που μπορεί να έχουμε είναι: η κατανόηση των άλλων, η υπομονή, η ευθυμία ή η ικανότητα να διδάσκουμε άλλους.


Πώς έχετε επωφεληθεί των ταλέντων των άλλων;

Για διδασκάλους: Ένας τρόπος να δείξετε στα μέλη της τάξεως ότι ενδιαφέρεσθε για αυτά ξεχωριστά, είναι να τα καλείτε με το όνομά τους. Μάθετε το όνομά τους. Όταν νέα μέλη της τάξεως παρευρίσκονται στο μάθημα, συστήστε τα στους άλλους.

Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και να βελτιώνουμε τα ταλέντα μας
Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας;

Έχουμε ευθύνη να αναπτύξουμε τα ταλέντα που μας έχουν δοθεί. Ενίοτε, νομίζουμε ότι δεν έχουμε πολλά ταλέντα ή ότι άλλοι άνθρωποι έχουν ευλογηθεί με περισσότερες ικανότητες από αυτές που εμείς κατέχουμε. Ενίοτε, δεν χρησιμοποιούμε τα ταλέντα μας, διότι φοβόμαστε ότι ενδεχομένως θα αποτύχουμε ή θα μας επικρίνουν οι άλλοι. Δεν θα πρέπει να κρύβουμε τα ταλέντα μας. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. Τότε οι άλλοι μπορούν να δουν τα καλά έργα μας και να δοξάσουν τον Επουράνιο Πατέρα μας (βλέπε Κατά Ματθαίον 5:16).

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, για να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας. Πρώτον, πρέπει να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τον εαυτόν μας, ούτως ώστε να βρούμε τα δυνατά μας σημεία και τις ικανότητές μας. Η οικογένεια και οι φίλοι μας μπορούν να μας βοηθήσουν να το κάνουμε. Θα πρέπει επίσης να ζητήσουμε από τον Επουράνιο Πατέρα μας να μας βοηθήσει να μάθουμε σχετικώς με τα ταλέντα μας.

Δεύτερον, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να περνούμε καιρό και να καταβάλλουμε προσπάθειες να αναπτύσσουμε τα ταλέντα που επιζητούμε.

Τρίτον, πρέπει να έχουμε πίστη ότι ο Επουράνιος Πατέρας μας θα μας βοηθήσει και πρέπει να έχουμε πίστη στον εαυτόν μας.

Τέταρτον, πρέπει να μάθουμε τις απαραίτητες επιδεξιότητες, προκειμένου να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αρχίζοντας μαθήματα, ζητώντας από έναν φίλο να μας διδάξει ή διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Πέμπτον, πρέπει να εξασκούμε το ταλέντο μας. Κάθε ταλέντο απαιτεί προσπάθεια και εργασία, για να αναπτυχθεί. Η τελειοποίηση ενός ταλέντου πρέπει να κερδισθεί.

Έκτον, πρέπει να γίνουν κοινωνοί οι άλλοι του ταλέντου μας. Χρησιμοποιώντας το ταλέντο μας, μεγαλώνουν πνευματικώς (βλέπε Κατά Ματθαίον 25:29).

Όλα αυτά τα βήματα είναι ευκολότερα, εάν προσευχόμαστε και επιζητούμε τη βοήθεια του Κυρίου. Θέλει να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας και θα μας βοηθήσει.

Μπορούμε να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας παρά τις αδυναμίες μας
Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας παρά τις αδυναμίες μας;

Επειδή είμαστε θνητοί και εκπεσόντες, έχουμε αδυναμίες. Με τη βοήθεια του Κυρίου, η αδυναμία μας και η πεπτωκυία φύση μας μπορεί να υπερνικηθεί (βλέπε Εθέρ 12:27, 37). Ο Μπετόβεν συνέθεσε τη σπουδαιότερη μουσική του, αφού ήταν κωφός. Ο Ενώχ υπερνίκησε τη βραδύτητα λόγου και έγινε δυνατός διδάσκαλος (βλέπε Μωυσή 6:26–47).

Ορισμένοι δεινοί αθλητές έπρεπε να υπερνικήσουν μειονεκτήματα, προτού επιτύχουν στην ανάπτυξη των ταλέντων τους. Η Σέλλυ Μανν ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα. «Σε ηλικία πέντε ετών έπασχε από πολιομυελίτιδα. …Οι γονείς της την πήγαιναν καθημερινώς σε μία πισίνα, όπου ήλπιζαν ότι το νερό θα τη βοηθούσε να κρατά τους βραχίονές της ψηλά καθώς προσπαθούσε να τα χρησιμοποιεί πάλι. Όταν μπόρεσε να υψώσει τον βραχίονά της έξω από το νερό με τη δύναμή της, έκλαψε από χαρά. Εν συνεχεία, στόχος της ήταν να κολυμβήσει κατά πλάτος της πισίνας, κατόπιν κατά μήκος και μετά κατά διάφορα μήκη. Εξακολουθούσε να προσπαθεί, να κολυμβά, να υπομένει, καθημερινώς, έως ότου νίκησε το [ολυμπιακό] χρυσό μετάλλιο για την πεταλούδα—μία από τις δυσκολότερες κολυμβητικές κινήσεις» (Μάρβιν Άστον, στο Conference Report, Απρ. 1975, 127 ή Ensign, Μάιος 1975, 86).

Ο Χίμπερ Γκραντ υπερνίκησε πολλές εκ των αδυναμιών του και τις μετέτρεψε σε ταλέντα. Είχε ως λόγιον αυτά τα λόγια: «Αυτό που επιμένουμε να κάνουμε, γίνεται ευκολότερο να το κάνουμε· όχι ότι αλλάζει η φύση του πράγματος, αλλά αυξάνεται η δύναμή μας να το κάνουμε» (στο Teachings of Presidents of the Church: Heber J. Grant [2002], 35).

Ο Κύριος θα μας ευλογήσει, εάν χρησιμοποιούμε τα ταλέντα μας συνετώς
Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Φ. Σμιθ είπε: «Κάθε υιός και θυγατέρα του Θεού έχει λάβει κάποιο ταλέντο και έκαστος θα είναι υπόλογος [στον Θεό] για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το ταλέντο μας, εναρέτως ή ανόμως» (Gospel Doctrine, 5η έκδοση [1939], 370). Το ταλέντο είναι ένα είδος επιστασίας (ευθύνη στη βασιλεία του Θεού). Η παραβολή των ταλάντων μάς λέγει ότι όταν υπηρετούμε καλώς στην επιστασία μας, θα μας δοθούν μεγαλύτερες ευθύνες. Εάν δεν υπηρετούμε καλώς, η επιστασία μας θα μας αφαιρεθεί τελικώς. (Βλέπε Κατά Ματθαίον 25:14–30.)

Μας έχει επίσης ειπωθεί στις γραφές ότι θα κριθούμε συμφώνως με τα έργα μας (βλέπε Κατά Ματθαίον 16:27). Αναπτύσσοντας και χρησιμοποιώντας τα ταλέντα μας για άλλους ανθρώπους, επιτελούμε καλά έργα.

Ο Κύριος ευαρεστείται, όταν χρησιμοποιούμε τα ταλέντα μας συνετώς. Θα μας ευλογήσει, εάν χρησιμοποιούμε τα ταλέντα μας, προκειμένου να ωφελούμε άλλους ανθρώπους και να οικοδομήσουμε τη βασιλεία Του εδώ επί γης. Ορισμένες εκ των ευλογιών που αποκτούμε είναι: αγαλλίαση, και αγάπη από την υπηρέτηση των αδελφών μας εδώ επί γης. Μαθαίνουμε επίσης αυτοέλεγχο. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, εάν πρόκειται να είμαστε άξιοι να ζήσουμε με τον Επουράνιο Πατέρα μας ξανά.

Ποια είναι ορισμένα παραδείγματα ανθρώπων, των οποίων τα ταλέντα έχουν μεγαλυνθεί, επειδή τα χρησιμοποιούσαν συνετώς; (Σκεφθείτε ανθρώπους που γνωρίζετε ή ανθρώπους στις γραφές ή την ιστορία της Εκκλησίας.)

Πηγή:

Αρχές του Ευαγγελίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου