Ετικέτες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η διαχείριση της ενέργειας σε παγκόσμιο και ατομικό επίπεδο

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της WWF "Ζωντανός πλανήτης 2014", αν ζούσαμε όλοι οι άνθρωποι όπως ζουν οι πολίτες του Κατάρ (αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας) θα χρειαζόμασταν περίπου 5 πλανήτες σαν τη Γη, ενώ αν ζούσαμε όλοι όπως οι Αμερικανοί θα χρειαζόμασταν 4.

Όσο πιο ανεπτυγμένη και πλούσια είναι μία χώρα, τόσο μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας καταναλώνει. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει: "Η ανθρωπότητα υπερεκμεταλλεύεται τη Γη, καταναλώνει περισσότερους φυσικούς πόρους απ' όσους μπορεί να αποκαταστήσει ο πλανήτης: καταναλώνει περισσότερα ψάρια απ' όσα γεννιούνται, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' όσο μπορούν να απορροφήσουν τα δάση και οι ωκεανοί...".


Είναι ολοφάνερη η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενέργειας και του πλούτου. Οι άνθρωποι που ζουν με περισσότερα υλικά αγαθά, έχουν περισσότερες προσκολλήσεις, περισσότερα πράγματα τα οποία ανησυχούν μη χάσουν και άρα πασχίζουν περισσότερο να τα διατηρήσουν, αλλά και να αποκτήσουν κι άλλα περισσότερα. Όλο αυτό μεταφράζεται σε κατανάλωση ενέργειας.

Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και σε ατομικό επίπεδο. Στον άνθρωπο που ο βαθμός της ταύτισης με τον νου του είναι υψηλός, απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας για να διατηρηθεί και να συνεχίσει να αυξάνεται το περιεχόμενο του νου του. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε παραγωγή σκέψεων (προσκολλήσεις, επιθυμίες, κριτικές, συμπεράσματα, πεποιθήσεις, αναμνήσεις, ερμηνείες, κ.ο.κ). Δηλαδή, το περιεχόμενο του νου είναι πολύ μεγάλο και απορροφά πολλή ζωτική ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο που οι ζωές των πολιτών στις πλούσιες χώρες είναι γεμάτες από υλικά αγαθά, με τα οποία συνδέονται εξαρτητικά και τους απορροφούν μεγάλα ποσά ενέργειας.

Με τον ίδιο τρόπο που ο πλανήτης υποφέρει, και όπως αναφέρει η έκθεση "αν ζούσαμε όλοι όπως ζουν οι πολίτες του Κατάρ θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες σαν τη Γη", έτσι υποφέρει και ο οργανισμός μας από το πολύ υψηλό περιεχόμενο του νου το οποίο πασχίζει να διατηρήσει. Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάναμε έναν παραλληλισμό και λέγαμε ότι ένας άνθρωπος που είναι πολύ ταυτισμένος με τον νου του, που ζει με πολλές προσκολλήσεις, σκέφτεται και κρίνει συνέχεια, για να ζει ισορροπημένα θα χρειαζόταν τις αντοχές και τα ψυχικά αποθέματα 5 οργανισμών.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί εμφανίζονται όλα αυτά τα συμπτώματα στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από μια υψηλού βαθμού ταύτιση με τον νου τους. Ο οργανισμός τους δεν αντέχει όλα αυτά τα μηνύματα κινδύνου που δέχεται και που προέρχονται από τα λανθασμένα συμπεράσματα που έχουν αναπτυχθεί ανεπίγνωστα κατά το παρελθόν. Ο φόβος, το άγχος, η κατάθλιψη και πολλές από τις ψυχοσωματικές ασθένειες, αποτελούν ίσως τα πιο κοινά συμπτώματα που καταδεικνύουν ότι η ανισορροπία επέρχεται όταν πασχίζουμε να θρέψουμε μια μαύρη τρύπα σαν τον νου, που δεν χορταίνει με τίποτα. Το "η ανθρωπότητα καταναλώνει περισσότερα ψάρια απ' όσα γεννιούνται", μεταφράζεται σε "ο άνθρωπος καταναλώνει περισσότερα ψυχικά αποθέματα απ' όσα αναγεννά ο οργανισμός του". Το "η ανθρωπότητα εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' όσο μπορούν να απορροφήσουν τα δάση και οι ωκεανοί", μεταφράζεται σε "ο άνθρωπος παράγει περισσότερες τοξίνες και ορμόνες του στρες, απ' όσο μπορεί να αποικοδομήσει ο οργανισμός του".

Το αντίδοτο, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ατομικό επίπεδο, είναι η συγκέντρωση της ενέργειάς μας στο τώρα, δηλαδή στην πραγματικότητα. Οι προσκολλήσεις και οι σκέψεις που μας απομακρύνουν από το τώρα, κοστολογούνται ενεργειακά πολύ ακριβά και συνοδεύονται από κάθε λογής συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου