Ετικέτες

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ανάγκες και προσδοκίες

γράφει η Χρύσα Ευαγγέλου
Έχεις σκεφτεί ποτέ τι σε κρατάει μακριά από το να έχεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς;
Ξέρω, θα πεις, ο φόβος. Ναι, ο φόβος μας κρατάει μακριά από τις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς μας.
Και πως εκδηλώνεται ο φόβος; Τι μορφές παίρνει και πως πρακτικά μας εμποδίζει;
Μας δημιουργεί ανάγκες. Μας δημιουργεί προσδοκίες. Να έχουμε αυτό, να έχουμε εκείνο, να αποκτήσουμε το άλλο, να επιτύχουμε κάτι. Προσδοκίες και ανάγκες, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο φόβος κάνει την παρουσία του στην καθημερινή ζωή.
Έχεις σκεφτεί γιατί έχεις τόσες προσδοκίες και ανάγκες; Γιατί διαφορετικά ίσως πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός/η, ότι δεν θα έχεις την αναγνώριση που θες, ότι δεν θα καταφέρεις να υπάρχεις χωρίς αυτά που επιθυμείς και έχεις ανάγκη.

Δεν είναι κακό να το πιστεύεις αυτό, αλλά γίνε συνειδητός σε αυτό, γίνεται συνειδητός στην ανάγκη σου και στην προσδοκία σου ακόμα και αν συνεχίσεις να είσαι δέσμιος τους, απόκτησε συνείδηση και παραδέξου ότι αυτό σου συμβαίνει. Μην προσπαθήσεις να αρνηθείς την ανάγκη σου, ή να παραπλανήσεις τον εαυτό σου ότι δεν έχεις προσδοκίες, απλά παρατήρησε τα, παρατήρησε τι σκέψεις σου δημιουργούν, τι επιθυμίες σου δημιουργούν και τι συνειρμοί γίνονται μέσα στο μυαλό σου. Και όταν μπαίνεις στην διαδικασία να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου ή να ασκείς έλεγχο για να υλοποιήσεις τις προσδοκίες σου, έχε επίγνωση του τι κάνεις. Δεν είναι κακό να το κάνεις, παραδέξου ότι το χρειάζεσαι, παραδέξου ότι  συμβαίνει σε εσένα και αυτό αυτόματα θα κάνει την αλλαγή μέσα σου. Και οι ανάγκες σου από μόνες τους θα λιγοστεύουν, οι προσδοκίες σου θα μειώνονται αργά και σταθερά και εσύ θα κάνεις βήματα πιο σταθερά, πιο ουσιαστικά προς αυτό που θες πραγματικά.
Μην τα βάζεις με το φόβο, απλά παρατήρησε τον, παρατήρησε πως παίζει στη ζωή σου, πως σε εγκλωβίζει, πως επηρεάζει τις επιλογές σου. Έτσι σιγά σιγά θα τον αποδυναμώνεις, θα τον ξεσκεπάζεις, θα έρχεται στο συνειδητό σου και θα ασκεί λιγότερη επιρροή πάνω σου.
Μην ξεφεύγεις από το φόβο σου, απλά ονομάτισε τον, δώσε του υπόσταση και αντιμετώπισε τον σαν κάτι διαφορετικό από εσένα που όμως έχει ακόμα επιρροή επάνω σου. Όταν καταλάβεις ότι εσύ και αυτός δεν είστε το ίδιο, τότε θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι πιο είναι το πραγματικό δυναμικό σου, ποιος πραγματικά είσαι, τι θες από την ζωή σου και γιατί. Και το γιατί δεν θα είναι μια απόφαση για να ναρκώσεις τον φόβο σου, δεν θα είναι μια επιλογή για να τον κουκουλώσεις, αλλά μια επιλογή που θα σε διευρύνει προς ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης.
Μερικές φορές χάνοντας τα πάντα, κερδίζεις τα πάντα, λέει ένα ρητό. Πρακτικά σημαίνει ότι αποφασίζεις ότι δεν θες να μπαίνεις σε δράση για να μην πάρει ο φόβος σου κεφάλι, αλλά μπαίνεις σε δράση για να νιώσεις γεμάτος και ολοκληρωμένος. Αφήνοντας όλα αυτά που σε οδηγούν από φόβο, ανοίγεσαι να λάβεις όλα αυτά που σε εξυπηρετούν πραγματικά ώστε να γίνεις αυτό που υπάρχει στο δυναμικό σου.
Αυτό μπορεί να σημαίνει για κάποιο καιρό ότι θα στερηθείς πράγματα, ανθρώπους, καταστάσεις, όμως είναι όλα αυτά που είχαν σαν ελατήριο το φόβο. Χωρίς αυτό το φόβο πια η ζωή σου θα γεμίσει με νόημα και σκοπό, κάθε τι που θα κάνεις θα έχει σκοπό, θα έχει υπηρεσία και προσφορά και η δράση θα προκύπτει αυθόρμητα από μια καρδιά που φλέγεται από αγάπη.
Θυμήσου το παράδειγμα της πεταλούδας. Αφήνει το κουκούλι της, αφήνει την μορφή της κάμπιας για να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.
Και έτσι δημιουργείς την ζωή που πάντα ήθελες αλλά δεν είχες αφήσει το χώρο για να προκύψει μέχρι τώρα.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου