Ετικέτες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Τα επτά θηράματα- Jose Stevens & Lena Stevens

Ένας σαμάνος παραφυλάει συμπεριφορές και νοοτροπίες που προκαλούν απώλεια δύναμης όπως ακριβώς ένας κυνηγός παραφυλάει το θήραμά του.


1. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Αυτή είναι το πρώτο, εμφανές ελάττωμα που πρέπει να αναζητήσει κάποιος, να παραφυλάξει και να φροντίσει να εξουδετερώσει. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει τη μορφή εξαρτήσεων, εκκεντρικότητας, βιαιότητας, καταχρήσεων, απρόσεκτης οδήγησης, ναρκωτικών, εγκληματικής συμπεριφοράς. Τα σημάδια της είναι προφανή, αρκεί να τα αναζητήσουμε.

2. Η απληστία

Αυτό το ελάττωμα βασίζεται στο φόβο- στο φόβο της πιθανής έλλειψης και στην ανάγκη για συσσώρευση αγαθών- και οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού, στην τσιγκουνιά, την αρπαγή, την κλοπή, την απάτη, την εγωπάθεια, την εκμετάλλευση των άλλων ανθρώπων.

3. Η αυτο-λύπηση

Βασίζεται στο φόβο προσωπικής ανεπάρκειας και οδηγεί στην αυτο-υποτίμηση, στην έλλειψη πρωτοβουλίας και θετικής σκέψης, στην υπερβολικά απολογητική στάση, στο να θέλεις να γίνεσαι “αόρατος”, στην υποτίμηση των δυνατοτήτων σου, στην κατάθλιψη και στην παραίτηση.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Από το Α έως το Ω: Δημήτρης Καραγιάννης


Η επαγγελματική του ταυτότητα είναι γνωστή: παιδοψυχίατρος–ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής, Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, ιδρυτής, μαζί με τη σύζυγό του Ελένη Καραγιάννη, του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού ινστιτούτου «Αντίστιξη».
Ο Δημήτρης Καραγιάννης, όμως, είναι πρωτίστως ένας φωτισμένος άνθρωπος ο οποίος μας παροτρύνει «να ζήσουμε ευχαριστιακά» και «να μη χάνουμε το παρόν μας», θεωρεί τους «νέους τυχερούς που ζουν σε συνθήκες κρίσης» και σημειώνει στο τελευταίο του βιβλίο «Ερωτας ή τίποτα» πως «η παραίτηση από το να είμαστε ερωτικοί οδηγεί στην παραίτηση από την ίδια τη ζωή».

Αλήθειες: «Αλήθειες, στην εποχή τη μεταμοντέρνα, σημαίνει τη σχετικοποίηση κάθε αλήθειας, ένα ερωτηματικό για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύουν οι αλήθειες. Όσο αυξάνουν οι υποκειμενικές αλήθειες, τόσο τίθεται ως ζητούμενο η Αλήθεια. Επομένως, όταν ο καθένας υπερασπίζεται, κλειδώνεται και απομονώνεται μέσα στην αλήθεια του, τελικά χάνει το νόημα της Αλήθειας».

Βεβαιότητες: «Υπάρχουν οι ιδεολογικές συγκαλύψεις που κρύβουν ανασφάλειες και βγαίνουν προς τα έξω ως βεβαιότητες, αλλά υπάρχει και μία βεβαιότητα την οποία κανείς μπορεί να την εμπιστεύεται. Αυτή είναι το βίωμά του, οι βιωμένες προσωπικές καταστάσεις τις οποίες βαθιά μέσα του γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να του τις αμφισβητήσει. Η αγάπη που έχει προσφέρει ή που έχει δεχθεί κάποιος μπορεί να αποτελεί μια βεβαιότητα πάνω στην οποία μπορεί να χτίζει αυτό που είναι».

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ειλικρινείς άνθρωποι: οι 5 συνήθειες τους

Οι ειλικρινείς άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι και είναι δυνατότεροι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός: οι ειλικρινείς άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα και πιο έξυπνοι, ούτε γνωρίζουν διαρκώς τα πάντα. Είναι άνθρωποι με δυνατό δεσμό ανάμεσα σε αυτό που σκέφτονται και σε αυτό που πράττουν.

Όσο περίεργο και να φαίνεται σε εμάς, δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί αυτός ο τύπος ψυχολογίας.

Η ειλικρίνεια του μυαλού και των πράξεων απαιτεί μία αληθινή προσωπική ανάπτυξη και το να είμαστε γνήσιοι, αυθεντικοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Ας διεισδύσουμε λίγο παραπάνω στις συνήθειες που έχουν οι ειλικρινείς άνθρωποι και τα χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν αυτή τη μοναδική προσωπικότητα.

1. ΟΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Η ειλικρίνεια είναι μάταιη αν δεν έχετε το θάρρος να υπερασπίζεστε και να απαιτείτε την αλήθεια συνεχώς, ανεξάρτητα από τις καταστάσεις.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Αυτοί που γελούν δυνατά, έχουν περάσει δύσκολα


Από τη Χαρά Βλαχοδήμου 
Τους βλέπεις να γελούν δυνατά, κάνουν θόρυβο από μακριά και πολύ πιθανόν να σε παρασέρνουν στο ρυθμό τους. Το γέλιο τους βαθύ και γάργαρο, σε κάνει να θυμάσαι πως κάπου εκεί έξω υπάρχει ευτυχία και χαρά. Ή απλώς πως κάπου εκεί, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δουν την ευτυχία στο καθετί.

Χαίρεσαι μαζί τους, θαυμάζεις τη δυνατότητά τους και δε μπορείς να μην αναρωτηθείς: «Μα δεν έχουν προβλήματα;». Δίνουν την εντύπωση των αλαφροΐσκιωτων, αυτών που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
Παρεξηγημένοι για τη χαλαρότητα και την ξεγνοιασιά τους, μοιάζουν να μην ενδιαφέρονται για το τι θα πει ο κόσμος. Σαν να μη τους αγγίζει τίποτα και κανένας. Μέσα σ’ ένα μαγικό μπαλόνι, χαμογελούν και σκορπίζουν κουράγιο, ελπίδα και μια στάλα χαράς στον καθένα μας.

Γιατὶ τὸ χιοῦμορ κάνει καλό!



Χαίρετε, λοιπῶν, θεῖοι τόνοι, ὀξεῖες, βαρεῖες, περισπωμένες! Χαίρετε ψιλές, δασεῖες, στιγμές, μεσοστιγμές, ἐρωτηματικές, χαίρετε! Ὁ κόσμος τρέμει τὴ δύναμί σας, καὶ οὐδὲ ποιητής, οὐδὲ λογογράφος ἠμπορεῖ νὰ γράψῃ λέξι, χωρὶς πρῶτα νὰ σᾶς ὑποταχθῇ. Ἐσεῖς ἐμπνεύσετε, πρὶν γεννηθῆτε, τὸν Ὅμηρο, ὅταν ἐτραγουδοῦσε τὴν Ἰλιάδα, τὴν Ὀδύσσεια, τοὺς Ὕμνους, καὶ ὁ λαὸς τῆς Ἑλλάδας τὸν ἐπερικύκλωνε καὶ τὸν ἐκαταλάβαινε· ἐσεῖς τὸν ἐμπνεύσετε, ὅταν περιγράφῃ τὸν ἀποχαιρετισμὸ τοῦ Ἕκτορος εἰς τὴν Ἀνδρομάχη, καὶ τὸ τέκνο του τὸν φοβᾶται καὶ κρύβεται· ἐσεῖς τὸν ἐμπνεύσετε, ὅταν περιγράφῃ τὸν δυστυχισμένον βασιλέα τῆς Τρωάδας, ᾿που παγαίνει στὸν Ἀχιλλέα, καὶ πέφτει στὰ πόδια του, καὶ τοῦ φιλεῖ τὰ χέρια, ὁποῦ τοῦ εἶχαν ὀλίγο πρωτύτερα σκοτώσει τὸ ἀκριβώτερό του παιδί· ἐσεῖς ἐμπνεύσετε τὸν Δάντη, ὅταν ἐτραγουδοῦσε τὸν Οὐγολίνο μὲ μίαν δύναμι, ᾿ποὺ δὲν βρίσκω παρομοίαν εἰς ὅλη τὴν ποίησι τῶν παλαιῶν· ἐσεῖς τὸν Σέϊκσπηρ, ὅταν ἐπαράσταινε τὸν Λέαρ, τὸν Ἅμλετ, τὸν Ὀτέλλο, τὸν Μάκβεθ, καὶ ἀνατρίχιαζεν ὅλος ὁ κόσμος τῆς Ἀγγλίας· ἐσεῖς τὸν Ῥασίν, ἐσεῖς τὸν Γοέθ, ἐσεῖς τὸν Πίνδαρο, ὁποῦ ἦταν στενοχωρημένος ἀπὸ τοὺς σοφολογιώτατους τοῦ καιροῦ του νὰ τοὺς κράζη κοράκους. Κοράκοι, ὅλοι κοράκοι ἀληθινοί, καὶ χειρότεροι ἀπὸ τὸν κόρακα, ὁποῦ ἐβγῆκε ἀπὸ τὴν Κιβωτό, καὶ ἐθρεφότουν ἀπὸ τὰ λείψανα, ὁποῦ εἶχε ἀφήσει ὁ κατακλυσμὸς τοῦ Κόσμου.
Διονύσιος Σολωμὸς

Πηγή: http://www.polytoniko.org/apofth.php

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Vedanta Απόλυτη Ενότητα

από τον Νικόδημο

1. Αυτό το σύστημα το άφησα τελευταίο ενώ στην πραγματικότητα είναι πρώτο και φυσικά αρχαιότερο από όλα, παρότι ελάχιστοι μελετητές το αναγνωρίζουν. Όλες οι μελέτες και δημοσιεύσεις μου γίνονται στο φως του.

Η ονομασία σημαίνει "το τέλος, ο σκοπός, (-anta) της γνώσης (veda-)". Η γνώση εδώ είναι η ανώτερη πνευματική γνώση που σχετίζεται με την ανέλιξη του ανθρώπου και την ένωσή του ή συνειδητοποίηση της ενότητάς του με το Θείο ή τον υπέρτατο Εαυτό του σύμπαντος (brahman ή paramātman).

Το σύστημα Vedānta υπονοείται στο αρχαιότερο κείμενο της Ινδίας που είναι οι ύμνοι του Rigveda. Δεν υπάρχει εδώ καμιά συνολική παρουσίαση του συστήματος, μα πολλές διατυπώσεις στους ύμνους δείχνουν πως, παρά τον ευρέως εξαπλωμένο πολυθεϊσμό, τις ποικίλες τελετουργίες και θυσίες, οι σοφοί αναγνώριζαν την ύπαρξη μιας υπέρτατης Δύναμης (tád ékam: εκείνο το Ένα) από την οποία προέρχονταν τα πάντα και η οποία κυβερνούσε τα πάντα.

Οι ύμνοι στη συλλογή Atharvaveda επίσης δείχνουν γνώση αυτού του συστήματος μα η πλήρης έκφρασή του απαντάται στις Ουπανισάδες.

2. Ο φίλος μου ο εξειδικευμένος Ινδολόγος που μου παρέχει τις λεπτομέρειες για αυτά τα θέματα μου έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες για τον Rigveda. Στις ακόλουθες αναφορές ο πρώτος αριθμός δηλώνει το βιβλίο (είναι 10 συνολικά), ο δεύτερος τον ύμνο και ο τρίτος τη στροφή (συνήθως τετράστιχη). Στον στίχο 8.54.2 λέγεται: