Ετικέτες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Τα επτά θηράματα- Jose Stevens & Lena Stevens

Ένας σαμάνος παραφυλάει συμπεριφορές και νοοτροπίες που προκαλούν απώλεια δύναμης όπως ακριβώς ένας κυνηγός παραφυλάει το θήραμά του.


1. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Αυτή είναι το πρώτο, εμφανές ελάττωμα που πρέπει να αναζητήσει κάποιος, να παραφυλάξει και να φροντίσει να εξουδετερώσει. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει τη μορφή εξαρτήσεων, εκκεντρικότητας, βιαιότητας, καταχρήσεων, απρόσεκτης οδήγησης, ναρκωτικών, εγκληματικής συμπεριφοράς. Τα σημάδια της είναι προφανή, αρκεί να τα αναζητήσουμε.

2. Η απληστία

Αυτό το ελάττωμα βασίζεται στο φόβο- στο φόβο της πιθανής έλλειψης και στην ανάγκη για συσσώρευση αγαθών- και οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού, στην τσιγκουνιά, την αρπαγή, την κλοπή, την απάτη, την εγωπάθεια, την εκμετάλλευση των άλλων ανθρώπων.

3. Η αυτο-λύπηση

Βασίζεται στο φόβο προσωπικής ανεπάρκειας και οδηγεί στην αυτο-υποτίμηση, στην έλλειψη πρωτοβουλίας και θετικής σκέψης, στην υπερβολικά απολογητική στάση, στο να θέλεις να γίνεσαι “αόρατος”, στην υποτίμηση των δυνατοτήτων σου, στην κατάθλιψη και στην παραίτηση.


4. Η αλαζονεία

Η αλαζονεία ή εγωκεντρισμός στηρίζονται στο φόβο να είσαι ευάλωτος· οδηγεί στην απόκρυψη των λαθών σου, την αυτοπροβολή, την απομάκρυνση από τους άλλους, την αποφυγή κάθε είδους οικειότητας, την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων σου, την έλλειψη συγνώμης, τη διόγκωση της αλήθειας, την υπερβολή, το ναρκισσισμό, την αίσθηση υπεροχής και την απαίτηση να σου συμπεριφέρονται με ειδικό τρόπο.

5. Η ανυπομονησία

Η ανυπομονησία βασίζεται στο φόβο της έλλειψης χρόνου· αυτός ο φόβος – όπως και τόσοι άλλοι- ενέχει το φόβο της στέρησης. Η ανυπομονησία παίρνει τη μορφή της βιασύνης αλλά και της αργοπορίας, της συχνής διακοπής του συνομιλητή, της έλλειψης ανοχής και ανεκτικότητας, του παρορμητισμού, της μετωπικής σύγκρουσης με τους άλλους, της ροπής προς τα ατυχήματα, της αφηρημάδας, των υπερβολικών προσδοκιών, της καταπιεστικής αφηρημάδας, της καταπιεστικής συμπεριφοράς, του χαώδους και ανοργάνωτου τρόπου ζωής, της απροθυμίας κάποιου να περιμένει υπομονετικά και να παρατηρεί.

6. Το “θύμα” ή ο “μάρτυρας”

Το να θέλεις να είσαι το “θύμα” και να υπομένεις τα “μαρτύρια” προέρχεται από το φόβο της παγίδευσης από τους άλλους ή από τις καταστάσεις· από κάτω κρύβεται ένας βαθύτερος φόβος προσωπικής αδυναμίας. Οδηγεί στην γκρίνια, στην κλάψα, στα παράπονα, στην πίκρα, στην επίρριψη ευθυνών, στη συκοφαντία, στην εκδικητικότητα, στην επιθετικότητα, στην αυτο-λύπηση, στην ασέβεια απέναντι στους θεσμούς. Αυτά όλα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση συναισθηματικών διαταραχών και την αδυναμία ανάληψης ευθυνών.

7. Η ισχυρογνωμοσύνη

Αυτή η καταστροφική μορφή συμπεριφοράς βασίζεται στο φόβο της απώλειας της ελευθερίας ή στο φόβο μπροστά στην αλλαγή. Παίρνει τη μορφή της αδιαλλαξίας, της έλλειψης προσοχής, της προσκόλλησης στο παρελθόν, της επιθετικότητας, του συντηρητισμού, της δυσθυμίας, της επιφυλακτικότητας και της αυστηρότητας.

Αυτοί οι επτά τύποι αρνητικής συμπεριφοράς είναι υπεύθυνοι για όλες σχεδόν τις απώλειες της προσωπικής δύναμης και οι σαμάνοι προσπαθούν καθημερινά να τους παρατηρούν και να τους εξουδετερώνουν.

* Απόσπασμα από το βιβλίο “Το μονοπάτι της δύναμης” των Jose Stevens-Ph. D & Lena Stevens, εκδόσεις Αρχέτυπο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου