Ετικέτες

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ζήσε το Εδώ και Τώρα -64η Στροφή Τάο Τε Κινγκ ( Λάο Τσε)

Αυτό που βρίσκεται σε ηρεμία, διευθετείται εύκολα.
Αυτό που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, εύκολα αποτρέπεται.
Το εύθραυστο σπάει εύκολα, το μικρό διασκορπίζεται εύκολα.
·         Ασχολήσου με τις καταστάσεις πριν εμφανιστούν, βάλε τάξη πριν έρθει η αταξία.
·         Να θυμάσαι: Ένα δέντρο που γεμίζει την αγκαλιά κάποιου προέρχεται από έναν μικρό σπόρο.

·         Ένας πύργος εννιά ορόφων ξεκινάει μ” ένα τούβλο.
·         Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει μ” ένα πρώτο βήμα.
·         Όταν ενεργείς, καταστρέφεις.
·         Όταν προσπαθείς να κρατήσεις κάτι, το χάνεις.
·         Ο σοφός δεν ενεργεί κι έτσι δεν νικιέται.
·         Δεν προσπαθεί να κρατήσει, κι έτσι δεν χάνει.
·         Οι άνθρωποι συνήθως αποτυγχάνουν όταν βρίσκονται λίγο πριν την επιτυχία.
·         Αν όμως δίνεις τόση προσοχή στο τέλος όσο και στην αρχή, δεν θα υπάρξει αποτυχία.
·         Ο σοφός δεν αποθησαυρίζει ό,τι αποκτιέται δύσκολα.
·         Δεν συλλέγει πολύτιμα αντικείμενα.
·         Μαθαίνει να μην γαντζώνεται σε ιδέες.
·         Βοηθά τα 10.000 πράγματα να βρουν τη δική τους φύση, μα δεν επιχειρεί να τα σέρνει απ τη μύτη.
Ζήσε το Εδώ και Τώρα
«Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα απλό βήμα». Αυτή είναι η πιο γνωστή φράση ολόκληρου του Τάο Τε Κινγκ. Την επαναλαμβάνουμε τόσο συχνά, επειδή μας ενθαρρύνει να αποφεύγουμε τις αναβολές και να κάνουμε την αρχή από το σημείο όπου βρισκόμαστε, εδώ και τώρα. Ένα μικρό σποράκι που κάποιος το φυτεύει και το περιποιείται μετατρέπεται σε δάσος. Ένας μαραθώνιος ξεκινά όταν ο αθλητής κάνει το πρώτο βήμα. Κατά τη γνώμη μου, ο Γερμανός ποιητής και συγγραφέας Γιόχαν φον Γκαίτε συνοψίζει πολύ όμορφα αυτή την πανάρχαια διδασκαλία σε δυο δικούς του στίχους:
·         Μόλις ασχοληθείς με κάτι, ο νους πυρώνεται.
·         Ξεκίνα το, και θα το δεις να ολοκληρώνεται.
Η ουσία της πασίγνωστης 64ης στροφής του Τάο Τε Κινγκ είναι αυτή: Κάθε στόχος είναι δυνατός από εδώ! Με την έμφαση στο εδώ. Αυτό ισχύει ειδικά για προβλήματα που μοιάζουν ανυπέρβλητα. Όταν αλλάξετε τον τρόπο αντιμετώπισής τους, η καινούργια σας οπτική θα κάνει τις τεράστιες δυσκολίες που φαντάζεστε πως αντιμετωπίζετε να μειωθούν.
Ο σοφός χωρίζει αυτά που πρέπει να κάνει σε μικρά και εύκολα στάδια. Αντί να σκέφτεται πυρετωδώς και να κατευθύνει άλλους ή να προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του, ο πιστός του Τάο βρίσκει τρόπο να διαχειριστεί τα προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν, πριν ξεσπάσει η αταξία. Ο Λάο Τσε μάς ενθαρρύνει όλους να κάνουμε το ίδιο.
Επανεξετάστε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής – όχι μόνο τις δικές σας, αλλά και της οικογένειας, της κοινότητας, της χώρας σας. Νιώστε μέσα στην καρδιά σας πόσο εύκολα κάποια προβλήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν τα διακρίνετε πριν εμφανιστούν, καθώς και όταν αρνείστε να μένετε προσκολλημένοι σε ιδέες που εν πολλοίς είναι υπεύθυνες για την πρόκληση αυτών των προβλημάτων.
Ιδού τρεις τρόποι φώτισης για τους περισσότερους ανθρώπους:
1.    Ο πρώτος είναι μέσω τον πόνου. Αυτό συμβαίνει όταν τα μεγάλα προβλήματα της ζωής σας γίνονται ανυπέρβλητα’ ακολουθεί μια μακρά περίοδος θλίψης, επειδή αποθησαυρίζετε «αυτό που αποκτιέται δύσκολα». Τελικά, φτάνετε σε ένα σημείο απ” το οποίο μπορείτε να κοιτάξετε πίσω, να δείτε τα τεράστια εμπόδια του παρελθόντος -όπως αρρώστιες, ατυχήματα, εθισμούς, οικονομικές απώλειες, προβλήματα με τα παιδιά, διαζύγιο- και να καταλάβετε αναδρομικά πως ήταν στην πραγματικότητα δώρα μεταμφιεσμένα σε προβλήματα. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο τρόπος του Τάο, ούτε ένας σοφός οργανώνει τη ζωή του έτσι.
2.     Ο δεύτερος τρόπος είναι με το να είστε παρόντες την παρούσα στιγμή. Έτσι, πλησιάζετε περισσότερο το Τάο’ κι όταν μια κρίση ξεσπάσει, αναρωτιέστε: Τι μπορώ να κάνω για να διδαχθώ από την εμπειρία αυτή εδώ και τώρα; Ξέρω πως μέσα στην ατυχία ετούτη υπάρχει κάποιο δώρο κρυμμένο για μένα’ και θα το αναζητήσω. Αν και είναι ένας τρόπος σκέψης προσανατολισμένος στο Τάο, δεν είναι αυτό που προτείνει ο Λάο Τσε στην 64η στροφή.
3.     Ο τρίτος τρόπος είναι να ξεφεύγεις από τα μεγάλα προβλήματα πριν αυτά σε βρουν. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναλαμβάνετε την κατάλληλη δράση πριν οι δυσκολίες εμφανιστούν, να διαισθάνεστε πως η αταξία πλησιάζει και να την αντιμετωπίζετε προκαταβολικά. Αυτός είναι ο τρόπος του Τάο. «Το μικρό διασκορπίζεται εύκολα», λέει ο Λάο Τσε. Γίνετε, λοιπόν, οι προσεκτικοί παρατηρητές που είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τη φύση. Έχετε την ικανότητα να προβλέπετε με τη διορατικότητα που σας διακρίνει μια διαφωνία που πρόκειται να προκύψει. Φανταστείτε τη μέσα στον νου σας για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου- έτσι θα μπορέσετε να εξουδετερώσετε την αρνητική της ενέργεια, επειδή βρίσκεστε μπροστά από αυτήν. Αντιδράστε αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσετε τους παλιούς τρόπους σας, οι οποίοι δημιουργούσαν προβλήματα, και έτσι θα έχετε εναρμονιστεί με το Τάο. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζετε την εμφάνιση των δυσκολιών αντί να τις λύνετε αφότου έχουν πλέον εμφανιστεί.
Αυτή η στροφή σάς καλεί να γνωρίσετε και να εξοικειωθείτε με την τρίτη μέθοδο, η οποία είναι επικεντρωμένη στο Τάο. Ιδού κάποιες προτάσεις για να το πετύχετε:
Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας συνεχώς την πιο γνωστή φράση ολόκληρου του Τάο Τε Κινγκ: «Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα πρώτο βήμα».
Ξεχάστε το τελικό αποτέλεσμα. Και όταν φτάσετε εκεί όπου νομίζετε πως θέλετε να φτάσετε, απλώς ξεκινήστε ένα καινούργιο ταξίδι. Απολαύστε κάθε βήμα του δρόμου’ και να έχετε στον νου πως κάθε στόχος είναι δυνατός από το εδώ. Κάντε απλώς ένα πράγμα κάθε φορά, μέρα με τη μέρα.
Να ένα παράδειγμα από τη δική μου ζωή: Πάνε σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που έχω να πιω αλκοολούχο ποτό. Αν σκεφτόμουν να σταματήσω το ποτό για είκοσι χρόνια, θα μου φαινόταν πραγματικά δύσκολο, η ιδέα και μόνο θα με έπνιγε. Όμως τα κατάφερα, μία μέρα τη φορά. Δεν ξέρω να πω τι θα συμβεί τα επόμενα είκοσι χρόνια, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος πως σήμερα, και μόνο σήμερα, δεν πρόκειται να πιω. Ένα βήμα… μία στιγμή… μία μέρα τη φορά… αυτό είναι το Τάο σε δράση.
Μάθετε να προβλέπετε και να προλαμβάνετε.
Πιστέψτε πως είστε απόλυτα ικανοί να αποτρέπετε τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη ζωή σας πολύ πριν αυτά πάρουν σάρκα και οστά. Προβλέψτε την πορεία της υγείας σας, για παράδειγμα. Φροντίστε να αποτρέπετε τις ασθένειες παρά να περιμένετε την εμφάνισή τους. Αν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής -κάνοντας αποτοξίνωση, για παράδειγμα, καθαρίζοντας το έντερο σας, τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα ζωικά προϊόντα, κάνοντας ασκήσεις και διαλογισμό- θα βρίσκεστε πάντα μπροστά από τα μεγάλα προβλήματα. Θα προβλέπετε αυτά που πρέπει να κάνετε όσο ακόμα θα είστε σε θέση να διασκορπίσετε τα μικρά, να αντιμετωπίσετε δηλαδή τα μικροπροβλήματα που έχουν εμφανιστεί πολύ καιρό πριν υπάρξει αταξία και ξεσπάσει μια δυσκολία αξεπέραστη. Βρείτε κι άλλους τομείς της ζωής σας για να ασκηθείτε στην πρόβλεψη και πρόληψη των αρνητικών καταστάσεων!
Εφαρμόστε το Τάο Τώρα
Διαλέξτε μια συνήθεια που θα θέλατε να διώξετε από τη ζωή σας, κάτι που θεωρείτε αδυναμία σας ή ακόμα και εθισμό. Μόνο για σήμερα, και χωρίς υποσχέσεις για το αύριο ή το μέλλον, κάντε ένα μικρό βήμα για να ξεπεράσετε αυτή τη συνήθεια. Μην καπνίσετε ή μην πιείτε καφέ, μόνο για σήμερα. Φάτε αποκλειστικά λαχανικά και φρούτα, μόνο για σήμερα. Μιλήστε ευγενικά στους εχθρικούς γείτονες, μόνο για σήμερα. Όταν η μέρα φτάσει στο τέλος της, παρατηρήστε πώς νιώθετε. Τότε, και μόνο τότε, αποφασίστε πως θέλετε να εφαρμόσετε και το επόμενο πρωί τη σοφία του Τάο Τε Κινγκ, η οποία έχει γραφτεί μία-μία λέξη, μία μέρα κάθε φορά, μα έχει αντέξει για περισσότερους από 25 αιώνες.
Πηγή:
http://conscioushypnosis.gr/blog/%CE%B7-64%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BB%CE%AC%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B5/#more-251

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου