Ετικέτες

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: κατανόηση και αντιμετώπιση

Δεν είναι και πολύ ωφέλιμο να χρησιμοποιούμε τον όρο "χαμηλή αυτοεκτίμηση" σαν να πρόκειται για ένα αυτούσιο πρόβλημα. Γιατί αν το δούμε έτσι δεν υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση θα εξασθενίσει μόνο αν κατανοήσουμε τις διάφορες εμπειρίες που την αποτελούν.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με το Εγώ, δηλαδή με την προσωποποίηση των καταστάσεων. Αντί να βλέπουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κάνουμε προσωπικά. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ποια είναι αυτά τα πράγματα που κάνουμε προσωπικά. Η κυριότερη συνήθεια που συντηρεί την αίσθηση της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι η σύγκρισή μας με τους άλλους, κάτι που έχει τις ρίζες του στον προγραμματισμό του νου, δηλαδή στο παρελθόν. Μπορεί να συγκρινόμαστε με τους άλλους για το ποιος είναι πιο δημοφιλής, πιο επιτυχημένος, πιο όμορφος, πιο ανεπτυγμένος πνευματικά, πιο καλός στον διαλογισμό, κ.ο.κ.

Πίσω από αυτή τη σύγκριση κρύβεται ο νους, ο οποίος κρίνει συνεχώς. Και φυσικά αυτές οι σκέψεις δεν μας ωφελούν σε τίποτα. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε επίγνωση αυτής της διαδικασίας που συμβαίνει μέσα μας. Όταν βλέπεις κάποιον άλλον και ο νους σου σκέφτεται "αυτός είναι καλύτερος από εμένα", πρέπει να παρατηρήσεις αυτή τη σκέψη, να την αναγνωρίσεις ως απλά μία σκέψη και όχι ως την πραγματικότητα, και τότε δεν θα σε επηρεάσει.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Άνοιξε τα φτερά σου, πέτα παιδί μου!

Στο ηλιόλουστο λιβάδι είχε μαζευτεί πολύς κόσμος. Η φύση είχε φορέσει τα γιορτινά της. Τα λουλούδια ήταν ανθισμένα, το γρασίδι ολόφρεσκο και μοσχομυριστό. Τα πουλιά κελαηδούσαν χαρούμενα, οι μέλισσες χόρευαν εκστασιασμένες, και δω και κει μερικά άλογα και αγελάδες γευμάτιζαν με ευχαρίστηση τους εκλεκτούς καρπούς της γης. Το σώμα του σεβάσμιου γέρου της Φυλής, καταλάμβανε έναν πολύ μικρό χώρο του γρασιδιού.
Είχε ζητήσει να τον ξαπλώσουν εκεί, στην αγκαλιά της φύσης, όσο περίμενε ήρεμα τον θάνατό του. Στα πρόσωπα των Ινδιάνων που ήταν γύρω του, δεν διακρινόταν κάποια στεναχώρια. Αντιθέτως ήταν ήρεμα. Απόλυτα γαλήνια, θα έλεγε κανείς. Ανάμεσά τους βρισκόταν ένα αγόρι. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ήταν εμφανώς λυπημένο. Στα μάγουλά του κυλούσαν δύο δάκρυα και την ίδια στιγμή έπλεκε μεταξύ τους τα δάχτυλα των χεριών του αμήχανα, μιας και δεν ήξερε πώς να αντιδράσει μία στιγμή σαν και αυτή. Ο γέρος, το φώναξε κοντά του.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ειρηνική Επανάσταση

του γιώργου τσε κυρίτση
Tα τελευταία χρόνια βιώνουμε στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη κατάσταση -παύλα- πρόκληση. Ποτέ πριν, μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, δε ζήσαμε τόσο φανερά την κατάρρευση αξιών και αρχών, που σηματοδοτούν ουσιαστικά μια γενική κατάρρευση του συστήματος. Όχι μόνο στον ευλογημένο τούτο τόπο, αλλά παγκοσμίως.
Όσο αδιέξοδη κι αν φαίνεται η οικονομική κρίση, στην ουσία είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση. Καλώς ή κακώς, πρώτη η Ελλάδα πήρε τη σκυτάλη αυτής της πρόκλησης. Γιατί;;; Για ποιο λόγο αλήθεια η μικρή μας χώρα μπήκε πρώτη στο μάτι του κυκλώνα; Τη στιγμή που πολλές άλλες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερο χρέος από εμάς; Γιατί;
Μήπως επειδή μας «φθονούν» εκείνοι που κινούν τα νήματα της παγκοσμιοποίησης; Ή μήπως επειδή έχουμε ενδόμυχα την ικανότητα να ανατρέψουμε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση; Μήπως είναι ουσιαστικά για εμάς – για τον καθένα μας –  μια μοναδική ευκαιρία να αναβιώσουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις και τις προσωπικές μας αξίες;
Ο όλος χειρισμός που γίνεται, με μέτρα, περικοπές παροχών, φόρους και κόντρα μέτρα και κόντρα φόρους, είναι ολοφάνερα μια απέλπιδα προσπάθεια παράτασης του αδιεξόδου. Το αδιέξοδο όμως δυστυχώς, όσο και να το παρατείνεις – επεκτείνεις, παραμένει αδιέξοδο. Αργά ή γρήγορα θα χτυπήσεις ντουβάρι!

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Διαλογισμός Συγχώρεσης, Απελευθέρωσης & Αγάπης

Διαλογισμός Aυτοθεραπείας Ρέικι με Θετικές Δηλώσεις

Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας και 7 μύθοι που το συνοδεύουν!

Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος ψευδών πεποιθήσεων και είναι καθήκον μας να μιλήσουμε ανοιχτά για τις προκαταλήψεις εις βάρος ανθρώπων που χρήζουν στήριξης, όχι απομόνωσης. Τα αρνητικά στερεότυπα δημιουργούν πολλές παρανοήσεις, οι οποίες αποξενώνουν ακόμη περισσότερο τους πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές, σε μια κοινότητα που ήδη αισθάνονται απομονωμένοι. 

Οι πολλές πλάνες που περιβάλλουν τις διαταραχές ψυχικής υγείας καθιστούν δύσκολη τη διαχείρισης τους και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το στίγμα τροχοπεδεί την αποτελεσματική θεραπεία τους. 

Παρακάτω αναφέρουμε μερικούς από τους μύθους που κανείς δεν πρέπει να πιστεύει για τις ψυχικές ασθένειες και σε καμία περίπτωση να διαδίδει απερίσκεπτα στον περίγυρο του. 

Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα βιώσει πρόβλημα ψυχικής υγείας σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ότι κάποιος που γνωρίζετε θα υποφέρει από μία ψυχολογική διαταραχή. Πρέπει να είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε με θάρρος και να τον στηρίξετε. 

Μύθος 1: Οι ψυχικές ασθένειες είναι μεταδοτικές. Για να καταρρίψουμε αυτό το μύθο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ συναισθημάτων και διαταραχών της ψυχικής υγείας. Οι πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αλλά αυτό είναι ένα υποπροϊόν της χημείας του εγκεφάλου και άλλων πιθανών παραγόντων που οδηγούν στην εκάστοτε κλινική διάγνωση.   Αν και οι μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα – ιδιαίτερα τα αγχώδη- είναι μεταδοτικά, η ίδια η ψυχική ασθένεια δεν είναι. Δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που εξαπλώνεται το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη στον πληθυσμό.   Παρά αυτή τη γνώση, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν(!), σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στην επιστημονική επιθεώρηση Memory & Cognition. Αυτή η πεποίθηση δε φέρει κανένα έρεισμα και σίγουρα είναι ψευδής, για να μην αναφέρουμε ότι επιδεινώνει τα αισθήματα απομόνωσης, όσων κατατρύχονται από την ασθένεια.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η διαφορά μεταξύ παιδείας και μάθησης

Του Νάσου Παπαδόπουλου
Ήξερα ένα κορίτσι που δούλευε για τόσα πολλά χρόνια, σχεδόν μέρα και νύχτα, για να κάνει τον φίλο της δικηγόρο.

Χρόνια μετά έγινε δικηγόρος και άνοιξε δικό του γραφείο. Λίγους μήνες αργότερα άρχισε να ενδιαφέρεται για μια απ’ τις πελάτισσές του. Τελικά έγραψε ένα γράμμα στην πρώτη του φίλη ότι πρόκειται να παντρευτεί μια άλλη κοπέλα. Εκείνη ήρθε σε μένα με δάκρυα στα μάτια και είπε:

“Μπορείτε να φανταστείτε αυτήν την πράξη; Σκοτώθηκα για να τον κάνω δικηγόρο και τώρα με αρνείται, κι ενώ έχουμε και δύο παιδιά μαζί!”

Ήθελα να είμαι ευθύς προς εκείνη, και της είπα, “Να είσαι ευτυχής. Τελικά γνώρισες τι είναι. Δεν μπορείς να ζεις με έναν άνδρα που δεν έχει καρδιά και παιδεία.”

“Τι εννοείτε;” είπε κλαίγοντας. “Είναι δικηγόρος.”