Ετικέτες

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

''Αγαπάτε τους εχθρούς σας''

Ανάλυση από το βιβλίο: «Η επί του Όρους ομιλία» του Έμμετ Φοξ  

Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους που σας καταριούνται, ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν κ.ο.κ, προσεύχεστε για κείνους που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν. Το θέμα μας είναι ξανά: «Το μίσος δεν σταματά με μίσος». Τώρα ο Ιησούς εκφράζει τη θεμελιώδη αυτή αλήθεια τόσο απλά και ξεκάθαρα, ώστε να τον κατανοεί κι ένα μικρό παιδί. Αντί να μισείτε κάποιον που φαίνεται πως είναι εχθρός σας — όπως σας υπαγορεύει το κατώτερο ένστικτό σας να κάνετε — αγαπήστε τον. Στις κατάρες ανταποδώστε ευλογίες και στο μίσος καλοσύνη. Προσεύχεστε για κείνους που σας καταδιώκουν. Ο Ιησούς τα είπε ξεκάθαρα όλα αυτά και για να γίνουν ακόμη πιο κατανοητά πρόσθεσε: «Αν ανταποκρίνεστε με αγάπη στην αγάπη τι το σπουδαίο κάνετε;» Ασφαλώς τίποτε, γιατί ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό. Αν θέλετε πράγματι να πραγματοποιήσετε πνευματική πρόοδο πρέπει να κάνετε περισσότερα. Πρέπει να απαλλαγείτε από κάθε μνησικακία και εχθρικότητα. Πρέπει να αλλάξετε τη νοητική σας κατάσταση έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε μέσα σας μόνο την ειρήνη και την αρμονία και να έχετε μια θετική διάθεση προς όλους τους ανθρώπους.
Δεν πρόκειται απλώς για την τελειότερη πρακτική, αλλά για τους λόγους οι οποίοι αποτελούν τα θεμέλια ολόκληρης της Επί του Όρους Ομιλίας` πρόκειται για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε πρόοδο. Ούτε η σωματική υγεία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αισθήματα συγχώρησης και καλής θέλησης προς όλους, αλλά κι αυτά ακόμη τα υλικά αγαθά α χαθούν αν δεν απαλλαγεί η ψυχή σας από τα αισθήματα έχθρας και κατάκρισης. Μια τέτοια ελευθερία είναι στ'  αλήθεια η βασική προϋπόθεση για κάθε πνευματική πρόοδο και όποιος διαθέτει έστω και ελάχιστη πνευματική κατανόηση το αναγνωρίζει εύκολα αυτό όταν του το υποδεικνύουν. Εκείνοι που κατανοούν αυτό που ονομάζεται Πνευματική Ιδέα, ανακαλύπτουν εδώ ένα υπέροχο μάθημα πρακτικής πνευματικής μεθόδου ή επιστημονικής

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Μήνυμα στον Σύγχρονο Κόσμο – του Chief Seattle

Αφιερωμένο για τη μέρα της ΓΗΣ σήμερα.

Το 1855 ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Πηρς έκανε μια «έκκληση» στον Αρχηγό Σηάτλ  της Ινδιάνικης φυλής Σουάμι – η οποία ζούσε στην περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η Πολιτεία της Ουάσινγκτον – να «πουλήσει» τη γη του στην κυβέρνηση.
Ο Αρχηγός Σηάτλ απάντησε στον Πρόεδρο με την παρακάτω επιστολή, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ως μέρος του εορτασμού της Δισεκατονταετηρίδας.

«Ο ουρανός που μας φαίνεται αιώνιος και αμετάβλητος,  είχε πάντα ένα δάκρυ συμπόνιας για το λαό μου, τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει. Σήμερα ο ουρανός είναι καθαρός, αύριο ίσως σκεπαστεί με σύννεφα. τα λόγια μου όμως είναι σαν τα αστέρια που ποτέ δεν αλλάζουν. Σ’ αυτά λοιπόν που θα πει ο Σηάτλ, μπορεί ο Μεγάλος Λευκός Αρχηγός της Ουάσινγκτον να βασιστεί με σιγουριά. Όπως βασίζεται στις εναλλαγές των εποχών…
Ο Μεγάλος Αρχηγός της Ουάσινγκτον μας στέλνει μήνυμα πως θέλει να αγοράσει τη γη μας. Καλοσύνη του, παρ’ όλο που ξέρουμε ότι δεν έχει ανάγκη τη φιλία μας. Την πρότασή του πάντως θα τη σκεφτούμε καλά, γιατί ξέρουμε πως αν δε δεχτούμε, ο λευκός θα θελήσει με τα όπλα ν’ αρπάξει τη γη μας.

Ρωτάω όμως :
Πώς μπορεί κανείς να πουλά ή να αγοράζει τον ουρανό ή τη ζεστασιά της γης; Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη. Επειδή ακριβώς δε μας ανήκουν ούτε η δροσιά του αέρα ούτε και η διαύγεια του νερού. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να τα αγοράσετε;

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ajahn Brahm: Αποδεχτείτε αυτό που είστε

Επιτέλους! Αντιληφθείτε ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Θέλετε να κλάψετε; Τέλεια. Κλάψτε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είστε στενοχωρημένος για κάτι που έγινε; Τέλεια. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι στη ζωή δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα.
Η ζωή δεν είναι ένα σύστημα όπου όλα κυλάνε όπως θέλουμε. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μ' αυτό. Δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Απλά αποδεχτείτε το.
Τι ανακούφιση να συνειδητοποιείς ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Είναι τόσο δύσκολο κι επώδυνο να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παιδευόμαστε έτσι, να προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τα "πρέπει" της κοινωνίας και τις απαιτήσεις των άλλων.