Ετικέτες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

2014 έτος ενθάρρυνσης! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


Το έτος 2014 ας είναι έτος ενθάρρυνσης! Ας ενθαρρύνουμε και ας στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Ας τολμήσουμε να εμπιστευτούμε περισσότερο την καρδιά μας! Να θυμηθούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να ζήσουμε σαν αληθινά ελεύθερα, χαρούμενα και δημιουργικά όντα!

Με την νέα Χρονιά λοιπόν ας αρχίσουμε να ζωγραφίζουμε το νέο mandala της ζωής μας, με καινούργια σχέδια και καινούργια χρώματα και βέβαια με πολύ Φως και Αγάπη! 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Αυτοεκτίμηση: το κλειδί της ψυχικής ισορροπίας


«Εκτιμώ τον εαυτό μου» σημαίνει ότι έχω μια θετική εικόνα του εαυτού μου ως ένα άξιο, ικανό και αγαπητό άτομο. Πόσοι, αλήθεια νοιώθετε έτσι;
Όλοι όσοι επισκέπτονται το γραφείο ενός Ψυχολόγου, έχουν ως κεντρικό τους ζήτημα –ακόμη και αν δεν το έχουν αντιληφθεί – , την έλλειψη αυτοεκτίμησης και αγάπης για τον εαυτό τους.
Προβλήματα, όπως, άγχος, φόβος, ενοχές, έλλειψη ορίων στις ερωτικές σχέσεις, συγκρούσεις με το άλλο φύλλο, δυσκολία στην επικοινωνία με τα παιδιά, παχυσαρκία, και τόσα άλλα είναι συμπτώματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη
Αν και η χαμηλή εκτίμηση του εαυτού μας δεν καταλήγει υποχρεωτικά στην κατάθλιψη, έρευνες έχουν αποδείξει ότι συχνά πηγαίνουν χέρι – χέρι. Όλα τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και όλα τα άτομα με τιμωρητική στάση απέναντι στον εαυτό τους τείνουν να παραιτούνται από την προσπάθεια να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, μιας και παίρνουν ως δεδομένο ότι είναι ανίκανοι για κάτι τέτοιο.

Απελευθέρωση από τον "καλό" και "κακό" μας εαυτό

Μια προσεκτική ενδοσκόπηση θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν μέσα μας πολλές προσωπικότητες που ανταγωνίζονται ποιά θα χρησιμοποιήσει το σώμα σας.
Για παράδειγμα, η σύγκρουση ανάμεσα στο “καλό” και το “κακό” γεννάει δύο προσωπικότητες: του αγίου και του αμαρτωλού.
Αυτές δεν παύουν ποτέ να διαπληκτίζονται – η μια πλευρά ελπίζει διαρκώς να είναι αρκετά καλή ώστε να ικανοποιήσει το Θεό, ενώ η άλλη αφήνεται στα “κακά” της ένστικτα, που δεν μπορούν πάντα να αναχαιτισθούν.
Ύστερα, υπάρχουν οι ρόλοι με τους οποίους ταυτιζόμαστε – του παιδιού, του γονέα, του αδελφού, του αρσενικού ή θηλυκού, για να μην αναφέρουμε το επάγγελμά μας: γιατρός, δικηγόρος, ιερέας, κοινωνικός λειτουργός και ούτω καθεξής.
Το κάθε ένα απ’ αυτά διεκδικεί τα δικαιώματά του μέσα μας και προσπαθεί να υπερσκελίσει τις φωνές των υπόλοιπων για να περάσει τη δική του στενόμυαλη άποψη.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ιερη Γεωμετρια και Μερκαμπα. Τα 5 πλατωνικά στερεά (the five convex regular polyhedra)


 Picture
Τα πλατωνικά στερεά είναι  γεωμετρικά σχήματα τα οποία αποτελούν τμήμα της Ιερής Γεωμετρίας.
Ολα τα πλατωνικά στερεά βρίσκονται μέσα στο σχήμα της ιερής γεωμετρίας που ονομάζεται "Κύβος του Μέτατρον"ο οποίος  προκύπτει απο το "Λουλούδι της Ζωής".
Ειναι σχήματα κυρτά,και όλες οι έδρες,οι ακμές,οι γωνίες τους είναι πανομοιότυπες και το καθε ένα από αυτά εγγράφεται τέλεια μέσα στο σχήμα της σφαίρας,με όλες τις ακμές τους να ακουμπούν σε αυτήν,αλλά και ταιριάζουν τέλεια το ένα μέσα στο άλλο και μπορούν να είναι τέλεια ένθετα.Ολα τους έχουν το διπλό τους πλατωνικό στερεό,οπου το ένα μπορεί να δημιουργηθεί από το άλλο.Για παράδειγμα ο κύβος και το οκτάεδρο είναι "ζευγάρι".Εαν πάρουμε το κέντρο όλων των επιφανειών του κύβου και τα συνδέσουμε με ευθείες γραμμές,προκύπτει το οκτάεδρο και αντίστροφα.Το ίδιο μπορεί να γίνει με το δωδεκάεδρο και το εικοσάεδρο. Το τετράεδρο έχει τον εαυτό του ως ζευγάρι.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα τονώσετε την συναισθηματική υγεία σας !

Τι είναι η συναισθηματική υγεία; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο πρέπει να δώσετε την προσωπική σας απάντηση. Η ψυχική ή συναισθηματική υγεία αναφέρεται στο σύνολο της ψυχολογικής ευεξίας. Περιλαμβάνει τον τρόπο που νιώθετε για τον εαυτό σας, την ποιότητα των σχέσεων αλλά και την ικανότητα να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας όπως και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες. Η καλή συναισθηματική υγεία είναι η θετική κατάσταση του ψυχικού μας κόσμου που μας κάνει ισχυρούς και ικανούς να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Καθένας από εμάς έχει χρειαστεί κατά καιρούς να δώσει αγώνα απέναντι σε διαφορετικές καταστάσεις για να διατηρήσει μια θετική συναισθηματική ευεξία αφού, πολλές εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική ευημερία μας, η οποία μπορεί να κυμανθεί από την ευτυχία και την χαρά, στη θλίψη και την απόγνωση κάθε μήνα, εβδομάδα, ημέρα και... ώρα!

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Το καλύτερο σχολείο στον κόσμο

Φινλανδία: Γιατί η μικρή σκανδιναβική χώρα έχει τους πιο μορφωμένους πολίτες στον κόσμο; Από τον Σωτήρη Βανδώρο

PRESS
23.11.2013
Αρχές δεκαετίας του ’90. Η φινλανδή υπουργός Παιδείας επισκέπτεται τον σουηδό ομόλογό της, ο οποίος θα της πει ότι μέχρι το 2000 το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα θα βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Εκείνη θα του απαντήσει πως ο στόχος της δικής της χώρας είναι πολύ πιο μετριοπαθής. Της αρκεί να βρεθεί μπροστά από τη Σουηδία. Πράγματι, βάσει όλων των διεθνώς αποδεκτών κριτηρίων, μέσα σε λίγα χρόνια η Φινλανδία ξεπέρασε τη Σουηδία. Παρεμπιπτόντως, στους περισσότερους κρίσιμους δείκτες κατέκτησε κι εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Εάν ενδιαφέρει και την Ελλάδα η περίπτωση της σκανδιναβικής χώρας, δεν είναι επειδή το εκπαιδευτικό της σύστημα, με έμφαση στο σχολείο, έχει καταστεί αντικείμενο συστηματικής μελέτης από όλες τις χώρες που αποδίδουν αξία στην παιδεία, δεν είναι επειδή πρόκειται για μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα -είναι επειδή πρόκειται για μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετώπισε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 και παρ’ όλα αυτά, ή ακριβέστερα, επιχειρώντας να την ξεπεράσει, δημιούργησε ένα αξιοζήλευτο εκπαιδευτικό πρότυπο.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ; της Jacqueline de Romilly


  Jacqueline de Romilly
  …Κατ’ αρχήν κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ότι ο άνθρωπος που εξύμνησαν οι Έλληνες ήταν ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Αγαπούσε τη ζωή και τις γιορτές, τα συμπόσια, τον έρωτα, τη δόξα. Μερικοί συγγραφείς μίλησαν γι’ αυτό περισσότερο από άλλους: ό­πως ο Ησίοδος, οι λυρικοί, ο Αριστοφάνης. Από τον Όμηρο όμως ως τα χορικά των τραγωδιών, αυτή η πλευρά δεν λείπει ποτέ. Πρέπει να το θυμίσουμε έντονα -διότι κατ’ αρχήν αυτό είναι η εκπληκτική γοητεία της ελληνικής λογοτεχνίας, υστέρα διότι μια τέ­τοια αγάπη για τη ζωή ανυψώνει περισσότερο το τίμημα του πάθους για να την εννοήσουμε, να την κατακτήσουμε και να υψωθούμε από τα συγκεκριμένα αυτά θέλγητρα προς μία σκέψη αρμονική προς αυτά. Η μίξη αυτών των δύο καθιστά την Ελλάδα μοναδική.
Επιπλέον, ακόμα και αν αποκαταστήσουμε αυτή τη διάσταση – που ηθελημένα αφήσαμε κατά μέρος σε μία μελέτη αφιερωμένη σε ένα μόνο θέμα – διακινδυνεύουμε πάλι να ξεχάσουμε ότι η ανάλυση που περιέχεται στα κείμενα αντιπροσωπεύει μία μόνο όψη της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού.
Βεβαίως, η άποψη αυτή είναι η πιο αυθεντική. Διότι κανένας άλλος πολιτισμός δεν είχε τόσο πάθος για την τέχνη του λόγου, της απόδειξης και της ανάλυσης: και αυτό, χωρίς αμφιβολία, πα­ραμένει το πιο αξιοσημείωτο γεγονός του ελληνισμού. Η επιδίωξη όμως της καθολικότητας που μαρτυρούν τα κείμενα, αν είναι τόσο χαρακτηριστική, θα πρέπει να ξαναβρεθεί επίσης στην τέχνη, στη θρησκεία, στη ζωή και στα ήθη.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Δημόσια Έσοδα δίχως φορολογία


από τον N. Kαζάνα

Την άνοιξη του 1993 ο Βρεταννός Δρ Ronald Burgess, διευθυντής της Εταιρίας Οικονομικών Μελετών, δημοσίευσε μια μελέτη με αυτόν ακριβώς τον τίτλο Public Revenue without Taxation1.  To οξύμωρο σχήμα, ή έστω παράδοξο, του τίτλου σοκάρει κάπως, αλλά ο οικονομολόγος Δόκτωρ γράφει πολύ σοβαρά και λογικά. Άλλωστε και οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν πλήρωναν φόρους (= τέλη) αλλά «εισφορές» ανάλογα με τις ανάγκες της Πολιτείας (κυρίως για πολέμους και δημόσια έργα) και, φυσικά, ανάλογα με τον δικό τους συνολικό πλούτο – μόνο τυραννίες επέβαλλαν φόρους και πρώτος ίσως ο Πεισίστρατος (6ος π.Χ. αιώνας) επέβαλε κάτι σαν τον σύγχρονο «φόρο εισοδήματος».

Η Οδός προς την ευτυχία - του Μαρσίλιο Φιτσίνο (1433-99)


Η Οδός προς την ευτυχία (γραμμένο το 1463)
Μαρσίλιο Φιτσίνο: Οι επιστολές
(Στον Cosimo De’ Medici(1))
Με μεγάλη χαρά θα έλθω κοντά σου το γρηγορότερο. Τι πιο ευχάριστο από το να είμαι στη γη των Χαρίτων(2) συνομιλώντας με τον Κόζιμο, πατέρα των Χαρίτων; Στο μεταξύ, όμως, σε παρακαλώ να δεχθείς, στα λίγα τούτα λόγια, το τι λένε οι Πλατωνιστές για την πιο άνετη οδό προς την ευτυχία. Παρότι δεν νομίζω πώς χρειάζεται να δείξω την οδό στον άνθρωπο πού ήδη έφθασε σχεδόν στο τέρμα, εντούτοις πρέπει να υπα­κούσω την επιθυμία σου, όχι μανό στην παρουσία σου, αλλά και στην απουσία σου.
"Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να δρουν ορθά για το καλό, πού είναι το εύ-ζήν. Άλλα ζούνε καλά μόνο όταν είναι προικισμέ­νοι με όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά. Λέγεται ότι τα αγαθά αυτά είναι πλούτος, υγεία, ομορφιά, σθένος, ευγενική καταγωγή, τιμές, δύναμη, φρονιμάδα, καθώς και δικαιοσύνη, γενναιότητα και σωφροσύνη - και, πάνω απ’ όλα, σοφία, η οποία πράγματι συμπεριλαμβάνει την όλη ουσία της ευτυχίας. Διότι η ευτυχία συνίσταται στην επιτυχημένη πραγμάτωση ενός επιθυμητού σκοπού: η δε σοφία το επιτυγχάνει αυτό σε κάθε δραστηριότητα.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ .....

Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που θα έχει και θα δίνει ελπίδα, μια Ελλάδα που δεν θα φωτίζεται μόνο από το φως των αρχαίων προγόνων. Μια Ελλάδα που θα δώσει και πάλι σ’ αυτό τον σκοροφαγωμένο διεθνή ορίζοντα φως από τον σύγχρονο πολιτισμό της, τη σύγχρονη φιλοσοφία
της, τη σύγχρονη έρευνα και τις επιστήμες, τη σύγχρονη ανθρωπιά και το φιλότιμό της, θα φωτίσει με τον κόσμο της εργασίας, θα ξαναδιδάξει τη Δημοκρατία.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

OSHO: Όταν ταιριάζει το παπούτσι


Όταν κάτι δεν πάει καλά, το σώμα ζητάει την προσοχή σου.

Αλλά όταν το σώμα είναι υγιές, το ξεχνάς.
Όταν το σώμα σου είναι υγιές γίνεσαι ασώματος,
κι αυτός είναι ο μόνος ορισμός για την υγεία.
Υγεία είναι όταν δεν έχεις επίγνωση του σώματος.
Αν υπάρχει επίγνωση του σώματος, σημαίνει πως δεν είναι υγιές.

Το ίδιο ισχύει και για τον νου.

Όταν η επίγνωσή σου είναι υγιής, δεν υπάρχει Εγώ, δεν ξέρεις τίποτα για τον εαυτό σου.
Δεν θυμίζεις στον εαυτό σου “είμαι κάτι”,
είσαι απλώς χαλαρός.
Υπάρχεις αλλά δεν υπάρχει Εγώ.
Είσαι απλά μια μη οντότητα, μια μη ύπαρξη, αλλά δεν υπάρχει Εγώ.
Όταν ταιριάζει το παπούτσι, ξεχνιέται το πόδι.
Όταν ταιριάζει η ζώνη, ξεχνιέται η κοιλιά.
Όταν η καρδιά είναι σωστή, τα υπέρ και τα κατά ξεχνιούνται.
Να θυμάσαι, όταν είσαι υγιής, δεν έχεις επίγνωση του σώματός σου.
Το σώμα ξεχνιέται.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΓΙΟΓΚΑ (ΠΑΤΑΝΤΖΑΛΙ)

Η ΓΙΟΓΚΑ (ΠΑΤΑΝΤΖΑΛΙ)



ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Τι σημαίνει μαθητεία; Μαθητεία σημαίνει δημιουργία εσωτερικής τάξης. Έτσι όπως είσαι, είσαι ένα χάος. Έτσι όπως είσαι, είσαι απόλυτα αποδιοργανωμένος. Ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ έλεγε -ο Γκουρτζίεφ από πολλές απόψεις μοιάζει με τον Πατάντζαλι, προσπάθησε και αυτός να μετατρέψει τον πυρήνα της θρησκείας σε επιστήμη- ο Γκουρτζίεφ λοιπόν λέει ότι δεν είσαι ένας· ότι είσαι ένα πλήθος. Όταν λες «εγώ», δεν υπάρχει ένα «εγώ». Υπάρχουν πολλά «εγώ» μέσα σου, πάρα πολλά. Ένα «εγώ» το πρωί, άλλο «εγώ» το απόγευμα, τρίτο «ε­γώ» το βράδυ. Ποτέ όμως δεν αντιλαμβάνεσαι τη σύγχυση, γιατί ποιος να την αντιληφθεί; Δεν υπάρχει κέντρο που να μπορεί να την αντιληφθεί.

Όταν λέμε ότι η Γιόγκα είναι μαθητεία, αυτό σημαίνει ότι η Γιόγκα θέλει να δημιουργήσει ένα αποκρυσταλλωμένο κέντρο μέσα σου. Έτσι όπως είσαι, είσαι ένα πλήθος και στο πλήθος εκδηλώνονται πολλά φαινόμενα. Ένα απ’ αυτά είναι ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς το πλήθος.

Χρειάζεται να αποκρυσταλλωθείς, χρειάζεται να κεντραριστείς. Αν δεν αποκτήσεις κέντρο, όλα όσα κάνεις είναι περιττά. Σπαταλάς τη ζωή σου και το χρόνο σου. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται ένα κέντρο.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο

“... Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.
·         Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα:
·         Να μοιράζεσαι τα πάντα.
·         Να παίζεις τίμια.
·         Να μη χτυπάς τους άλλους.
·         Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.
·         Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.
·         Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.
·         Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
·         Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.
·         Να κοκκινίζεις.
·         Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό.
·         Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.
·         Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα.
·         Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσική και Ουμανισμός

Πράγματι, η μουσική αρχίζει εκεί πού τελειώνουν τα λόγια. Είναι το μόνο μέσο έκφρασης που μας κάνει να συνειδητοποιούμε τον ωκεανό αυτό της δημιουργίας και της ύπαρξης, μέσα στην απεραντοσύνη της οποίας αποτελούμε κομμάτι, άλλα όχι το απομονωμένο κομμάτι πού θα είμαστε χωρίς τη μουσική. (Συνέντευξη του Γεχούντι Μενουχίν για το ρόλο της μουσικής στην καλλιέργεια και την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης).
Ο Γεχούντι Μενουχίν, Βαρώνος Μενουχίν ή Μενουΐν (Yehudi Menuhin) ήταν Αμερικανο-Εβραίος, από τους περιφημότερους μουσικούς (βιολονίστας) και στη συνέχεια διευθυντής κλασσικής ορχήστρας. Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1917 στη Νέα Υόρκη από Ρωσο-Εβραίους μετανάστες. Διετέλεσε αρχικά μαθητής του Πέρσιγκερ, του Αδόλφου Μπους και του Ενέσκου. Χαρακτηρίστηκε «παιδί θαύμα» αφού σε ηλικία μόλις 7 ετών ήταν το «πρώτο βιολί» στη συμφωνική ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο. Το 1927 πήγε με τους γονείς του στη Χάβρη και από το 1929 άρχισε να ερμηνεύει έργα των μεγάλων κλασσικών Μπαχ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση ορχήστρας του Βάλτερ. Ακολούθησε τότε μια αλματώδη καλλιτεχνική εξέλιξη, οπότε αναδείχθηκε από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο είδος του. Το 1959 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αγγλία όπου και ίδρυσε τη περίφημη «Σχολή Γεχούντι Μενουχίν». Έδωσε πολλές διαλέξεις και διηύθυνε συμφωνικές ορχήστρες περισσότερο από 40 χρόνια. Στο έργο του περιλαμβάνεται η συλλογή και μελοποίηση λαϊκών τραγουδιών της Ευρώπης. Αν και παρεξηγημένος στην Ελλάδα, ο σερ Γεχούντι Μενουχίν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ένα μήνυμα ειρήνης.


Μήνυμα Χαριτίνης Χριστάκου
29 Αυγούστου 2013

Καλημέρα σε όλους!
Τα θέματα της πραγματικότητας και της καθημερινότητας αυξάνουν και πληθύνουν, και οι καθαρτικές εντάσεις κορυφώνονται εξωτερικά, και συχνά και εσωτερικά. Δεν είναι σημαντικό πραγματικά να τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά... οιουδήποτε ατόμου, σκοπού, ή οιασδήποτε κατάστασης.

Αυτό που ΕΙΝΑΙ σημαντικό είναι η εσωτερική ψυχική μας κατάσταση. Δεν θα είναι καλύτερη η ζωή μας επειδή θα έχουμε συμπαραταχθεί με το ένα ή το άλλο.

Ο σκοπός δεν φτιάχνει την δόνηση. Η δόνηση φτιάχνει τον σκοπό. Εάν είμαστε μέσα μας ειρηνικοί, εάν δαμάζουμε το θηρίο που μοιράζει τον κόσμο σε "φίλους" και "εχθρούς", εάν καταφέρνουμε η ανάγκη μας για ειρήνη να είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη μας για Υπεράσπιση ή Καταδίκη, ανάλογα με την περίσταση, τότε όποια και αν τύχει να είναι η θέση μας, θα είναι πραγματικά χρήσιμη, πραγματικά εξελικτική και υποστηρικτική για το σύνολο και τον εαυτό μας.
Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Το μέσον αγιάζει κάθε σκοπό. Εάν λοιπόν το μέσον είναι η ειρήνη, τότε κάθε σκοπός θα λειτουργήσει στο ύψιστο δυναμικό του. Αυτό ισχύει για κάθε τομέα και κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής μας. Ισχύει για την πολιτική, για την οικονομία, για την φιλανθρωπία, για την κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλον, κλπ.

Τι πραγματικά συνεισφέρουμε όταν η "αγάπη" μας ή η "ηθική" μας ή η "προτίμησή" μας για κάτι, μας κάνει να το προασπιζόμαστε με εμπάθεια, μίσος, περιφρόνηση και φανατισμό; Αποτελεί ο "καλός" σκοπός το άλλοθι της εμπάθειας, του διαχωρισμού και του κρυμμένου μίσους;
Ποιος σκοπός αξίζει την εχθρότητα ανάμεσα στους ανθρώπους;
Στο όνομα ποιου σκοπού σπέρνουμε τον διαχωρισμό των "καλών" ή "πνευματικών" ή "εξελικτικών" και θυσιάζουμε την ειρήνη που μόνο ενώνει; Σήμερα, μία ημέρα που η ψυχή καθενός τον καλεί να ζωντανέψει στην Αλήθεια του, ας τιμήσουμε την ειρήνη της ψυχής μας και ας μην κατακερματίσουμε την ενότητα του εαυτού μας και της ανθρωπότητας στο όνομα "όμορφων ιδεολογιών".

Καμία ιδέα δεν μπορεί να είναι πραγματικά όμορφη όταν σπέρνει διχασμό με οποιονδήποτε τρόπο - εσωτερικά και εξωτερικά. Σήμερα, ας εστιάσουμε στο μέσον, στην ειρήνη, και ας επιτρέψουμε στην ειρήνη μας να φτιάξει την πραγματικότητα γύρω μας.

Σήμερα ας τιμήσουμε την ψυχή μας, και η ζωή θα τιμήσει εμάς! Έτσι απλά, έτσι ειρηνικά, και έτσι ωραία...

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ηράκλειτος: ο φιλόσοφος της αέναης κίνησης και μεταβολής

HeraclitusΟ αινιγματικός Ηράκλειτος από την αρχαιότητα κιόλας είχε κερδίσει το τίτλο ο “σκοτεινός” και “αινικτής”. Τη φιλοσοφία του τη διατύπωσε στο σύγγραμμά του Περί φύσεως, χωρίς ακριβείς αποδείξεις, με χτυπητούς αφορισμούς, σύντομους, που να μοιάζουν σαν χρησμοί. Για το ύφος του αυτό τον ονόμασαν "σκοτεινό". Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν από τους πιο βαθυστόχαστους φιλοσόφους στην εποχή του, αλλά και σήμερα τον κατατάσσουν, μαζί με το Δημόκριτο, στους προδρόμους των σύγχρονων φυσικών επιστημών.
Αν και οι ακριβείς χρονολογίες της ζωής του είναι άγνωστες – θα πρέπει να άκμασε στο μεταίχμιο των αιώνων 60υ και 50υ π.Χ. – η θέση του στην ιστορία της φιλοσοφίας έχει σαφώς καθοριστεί από το γεγονός ότι άσκησε επώνυμη κριτική στον Πυθαγόρα και από το ότι ο Παρμενίδης τον υπαινίσσεται με τρόπο αρκετά σαφή. Είναι ο διασημότερος και βαθύτερος από τους μεγάλους προσωκρατικούς φιλοσόφους.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η νοητική νηστεία του Emmet Fox

Η συνταγή του Έμμετ Φοξ είναι η εξής:

Για επτά ημέρες δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να παραμένει έστω και για μια στιγμή σε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Πρέπει να προσέχεις για μια ολόκληρη εβδομάδα, όπως η γάτα προσέχει το ποντίκι, και να μην αφήνεις, για οποιαδήποτε δικαιολογία, το νου σου να κάνει παρά μόνο θετικές, εποικοδομητικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Η πειθαρχία αυτή θα είναι τόσο απόλυτη που θα μπορέσεις μόνο για μια εβδομάδα να τη διατηρήσεις. Μια εβδομάδα είναι αρκετή γιατί μέχρι να περάσει θα έχει αρχίσει να καθιερώνεται η συνήθεια της θετικής σκέψης. Θα συμβούν μερικές εκπληκτικές αλλαγές στη ζωή σου, που θα σου δίνουν μεγάλο κουράγιο και το μέλλον θα φροντίσει μόνο του τον εαυτό του. Ο νέος τρόπος ζωής θα είναι τόσο ελκυστικός και τόσο ευκολότερος από τον παλιό τρόπο, ώστε θα διαπιστώνεις ότι ο νους σου ευθυγραμμίζεται σχεδόν αυτόματα.

Οι επτά όμως ημέρες είναι απαραβίαστες. Δεν θέλω να τις ξεκινήσεις χωρίς να έχεις υπολογίσει το κόστος. Η σωματική νηστεία είναι παιδικό παιχνιδάκι μπροστά τους, έστω κι αν είσαι φαγάς. Η πιο εξαντλητική μορφή ενόργανης γυμναστικής, σε συνδυασμό με μια πορεία 30 μιλίων θα ήταν επίσης πολύ ευκολότερη.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori





montessori_435605854
Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί.
  1.  Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.
  2.  Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.
  3.  Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το ”κακό”.
  4.  Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Απώλειες της ενέργειας

Όλοι έχουμε ακούσει κάποιον να παραπονιέται ότι δεν έχει όρεξη, νιώθει ευάλωτος, δεν του ταιριάζει ένας χώρος ή ένας άνθρωπος και γύρω μας βλέπουμε σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπους που ασθενούν σωματικά ή ψυχολογικά με το παραμικρό.
Σας έχει μιλήσει κανείς ότι έχει απώλεια ενέργειας; Μάλλον ναι. Και μένα. Όμως υπάρχει μια ασάφεια σε όλες τις συζητήσεις που έχω κάνει. Οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν πώς να μην έχουν απώλειες ενέργειας και πως αντιθέτως να ενδυναμώνουν το ενεργειακό τους πεδίο. Συνοπτικά, να ένας ενδεικτικός πίνακας βοήθειας.
Απώλειες της ενέργειας μας έχουμε, όταν:
·           δεν τρεφόμαστε και δεν κοιμόμαστε καλά. Όταν δεν γυμναζόμαστε καθόλου, όταν κάνουμε ουσίες και φυσικά ο βαθμός της κατάχρησης τους (κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ).
·           δεν είμαστε σε κάποιο επίπεδο δημιουργικοί
·           η δουλειά μας δεν μας αρέσει και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Θυμήσου....



Η τέχνη της χαράς της ζωής!


Ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια,
και όλα τα φώτα που μπορείς να φανταστείς σε ολόκληρο τον μακρινό κόσμο,
δεν είναι τίποτε άλλο από θρύψαλα αυτού του μεγάλου Φωτός που βρίσκεται μέσα σου!..
Αυτό είναι το Φως της Γνώσης, το φως των Διάκρισης,
το Φως της Κατανόησης,
το Φως της Ζωής,
το Φως της Δικαιοσύνης, της Κατανομής και της Αγάπης,
το Φως Όλου αυτού που Είσαι!
"Αυτό Είσαι."
Το Εσωτερικό αυτό Φως είναι σαν το κυματάκι στον απέραντο Ωκεανό της Ευδαιμονίας - αυτό που λέμε Ύψιστο, Απόλυτο,  Δημιουργό, Άπειρο ή Θεό.
Εσύ ο ίδιος είσαι το κύμα εσύ και το θρόισμά του.
Να θυμάσαι ότι το Φως αυτό της Ζωής είναι πάντα μέσα σου.
Τώρα πλέον  και Φυσική επιβεβαιώνει αυτή τη φιλοσοφία!
Λέει, επίσης, ότι η ζωή είναι σαν ένα σωματίδιο, όπως ένα κύμα.
Μας θυμίζει την αρχαία φιλοσοφία που μας λέει ότι η ζωή είναι ένα κύμα.. γεννήθηκε από τον Ωκεανό της Ευδαιμονίας και παίζοντας μέσα Του βυθίζεται , πάλι μέσα Του.

 —Path of Fire and Light, Vol. II, p. 1

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ακαθαρσίες


από τον Νικόδημο

1.  Έγραψα (Μεσαία Τάξη) πως τα κατώτερα στρώματα των Ινδιών, οι παρίες (shuudra) τους οποίους αποφεύγουν και να κοιτάξουν οι δήθεν ανώτερες κάστες των βραχμάνων, κάνουν όλες τις χειρονακτικές και, κυρίως, τις ακάθαρτες εργασίες, όπως η αποκομιδή σκουπιδιών, η καύση των νεκρών και παρόμοια.

Έγραψα επίσης πως, στην πραγματικότητα, στην εποχή μας, όλοι ανήκουμε στα στρώματα των shuudra. Υπάρχουν, όπως πάντα, παντού, μερικές εξαιρέσεις αλλά είναι απίθανο να ανήκουμε σε αυτές εμείς οι αναγνώστες. Γενικά τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων ανήκουν στους παρίες.

Κάποιοι προβάλλουν έναν σοβαρό αντίλογο λέγοντας πως πολλοί από μας, ακόμα κι αν ανήκουμε στην κατώτατη τάξη, δεν κάνουμε ακάθαρτες εργασίες. Ζούμε σε (σχετικά) καθαρά σπίτια κι εργαζόμαστε σε (σχετικά) καθαρά γραφεία, μαγαζιά, εργοστάσια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία κλπ.

2.  Αναμφίβολα, πολλές εργασίες που κάνουμε – ως δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι, πωλητές, επιχειρηματίες κλπ – δεν μοιάζουν καθόλου ακάθαρτες. Ομοίως πολλοί εργασιακοί χώροι.

Μόνο που η ακαθαρσία δεν είναι γνώρισμα του υλικού κόσμου μόνο.

Στην πραγματικότητα δεν θα υπήρχε ακαθαρσία στο υλικό επίπεδο της καθημερινότητας, στα σπίτια, στους δρόμους, στα γραφεία, στα ρούχα και στα σώματά μας, αν δεν υπήρχε ακαθαρσία πρώτα στο μυαλό μας. Από τον νου ξεκινά η ακαθαρσία.

3.  Δεν είναι πως λέμε απλώς «Δε βαριέσαι. Δε χρειάζεται να πλυθώ, να καθαριστώ» και παρόμοιες διαθέσεις που δεν θέλουν και κάνουν την έξτρα κίνηση για καθαριότητα – στα σώματα, στα ρούχα, στα σπίτια, στους δρόμους κλπ.

Αυτό το κάνουμε σίγουρα κατά καιρούς. Αποφεύγουμε την έξτρα προσπάθεια που θα επιφέρει καθαριότητα. Αλλά κάνουμε κι άλλα πολλά που στοιβάζουν σωρούς νοητικής ακαθαρσίας.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Φορολογική Συνείδηση


από τον Νικόδημο

1.  Συχνά διαβάζουμε και ακούμε πως οι Έλληνες πρέπει να αποκτήσουν «φορολογική συνείδηση». Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως κανένας από όσους χρησιμοποιούν αυτή τη φράση δεν έχει συνείδηση (=δεν ξέρει) του τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα λόγια. Αυτό που εννοούν είναι πως οι Έλληνες πρέπει να μη φοροδιαφεύγουν αλλά να πληρώνουν τους φόρους που επιβάλλει το κράτος. Κι εδώ έχουμε την άγνοια της παράνοιας.

Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες φόρους που επιβάλλει το κράτος για να χρηματοδοτείται μια αντιπαραγωγική γραφειοκρατία, διάφορες αναποτελεσματικές κρατικές υπηρεσίες τσαπατσουλιάς, τα χυδαιότατα πολιτικά κόμματα της ρεμούλας και τόσα άλλα φαινόμενα διαφθοράς;

Ο Βρετανός Hugh Dalton έδωσε τον εξής ορισμό: «Ένας φόρος είναι μια αναγκαστική συνεισφορά επιβεβλημένη από μια δημόσια εξουσία, άσχετη με το ακριβές μέγεθος και ποιόν υπηρεσιών που ανταποδίδεται στον φορολογούμενο». (Principles of Public Finance, Λονδίνο, Routledge 1971/2003)

Νομίζω πως ο Έλληνας έχει άριστη φορολογική συνείδηση.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τα ενεργειακά επίπεδα και ο σημερινός άνθρωπος

Ο Δρ Δαβίδ R. Hawkins είναι διάσημος ψυχίατρος, παθολόγος, ερευνητής και ομιλητής, στο βιβλίο του με τίτλο «Το μάτι του  Εγώ», (The eye of I), αναφέρει τα εξής:
«Στον κόσμο που ζούμε υπάρχουν τα ενεργειακά επίπεδα με την ενδυναμωτική επίδραση, υπάρ­χουν όμως τα κατώτερης ενέργειας επίπεδα του θυμού, του φόβου, της λύπης, της απάθειας, της ενοχής, του μίσους, της κριτικής και της ντροπής - και όλα τους έχουν την ιδιότητα να μας αποδυναμώνουν και να επιδρούν επάνω μας κατά τρόπο που να εμποδίζουν τη σύνδεση μας με το συμπαντικό ενεργειακό επίπε­δο της πρόθεσης.
Ο δρ Χόκινς υποστηρί­ζει πως είναι ζωτικής σημασίας για τον καθένα μας να έχει επίγνωση της σημασίας της ανύψωσης της συχνότητας των δονήσεων μας στο επίπεδο όπου αρχίζουμε να εναρμονιζόμαστε με την ενέργεια της συμπαντικής Πηγής.
 Οι άνθρωποι με ανώτερη ενέργεια αποτελούν το αντίβαρο για την αρνητική επιρροή των ανθρώπων κατώτερης ενέργειας. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε αντιστοιχία ένα-προς-ένα, από τη στιγμή που το 87% της Ανθρω­πότητας κινείται στις κατώτερες, αποδυναμωτικές συχνότητες.
Ένα άτομο που έχει αποκαταστήσει τη σύνδεση του με την πρόθεση, μπορεί να έχει τεράστια επίδραση σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στα κατώτερης ενέργειας επίπεδα. Όσο πιο ψηλά κινούμαστε στην κλίμακα των συχνοτήτων με σκοπό να γίνουμε τελικά φως και να βιώσουμε την εμπειρία της συνείδησης του θεού, τόσο περισσότερες αρνητικές ενεργειακές δονήσεις μπορούμε να αντισταθμί­σουμε. Παρακάτω έχουμε μερικά από τα αποτελέσματα των ερευνών του δρα Χόκινς.
§  Ένα άτομο που ζει και δονείται στην ενέργεια της αισιοδοξίας και της προθυμίας να μην κρίνει τους άλλους θα εξισορροπήσει την αρνητική ενεργεία 90.000 ατόμων που κινούνται στα κατωτέρα, αποδυναμωτικά επίπεδα.
§  Ένα άτομο που ζει και δονείται στην ενέργεια της καθαρής αγάπης και του σεβασμού για κάθε είδος ζωής θα εξισορροπήσει την αρνητική ενέργεια 750.000 ατόμων που κινούνται στα κατωτέρα, αποδυναμωτικά επίπεδα.
§  Ένα άτομο που ζει και δονείται στην ενέργεια της φώτισης, της ευδαιμονίας και της άπειρης ειρήνης θα εξισορροπήσει την αρνητική ενέργεια 10 εκατομμυρίων ανθρώ­πων (περίπου είκοσι δύο τέτοιοι σοφοί άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εν ζωή).
§  Ένα άτομο που ζει και δονείται στην ενέργεια της χάρης, του καθαρού πνεύματος που υπερβαίνει το σώμα, σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει δυαδικότητα ή όπου υπάρχει η απόλυτη ενότητα, θα εξισορροπήσει την αρνητική ενέργεια 70 εκατομμυρίων ανθρώ­πων που κινούνται στα κατώτερα, αποδυναμωτικά επίπεδα (περίπου δέκα τέτοιοι σο­φοί άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εν ζωή).
Άλλες δύο συναρπαστικές στατιστικές του δρα Χόκινς, τις οποίες διεξήγαγε κατά τη διάρκεια των ερευνών του:
1. Ένας και μόνο αβατάρ που ζει στη δική μας ιστορική περίοδο, κινούμε­νος στο ανώτερο επίπεδο της συνειδητότητας, κάποιος στον οποίο θα άρ­μοζε ο τίτλος του Δασκάλου, όπως ο Κρίσνα, ο Βούδας και ο Ιησούς Χρι­στός, θα εξισορροπούσε τη συλλογική αρνητική ενέργεια ολόκληρης της ση­μερινής Ανθρωπότητας.
2. Η αρνητική ενέργεια ολόκληρου του ανθρώπινου πληθυσμού θα οδηγού­σε σε αυτοκαταστροφή, αν δεν υπήρχε η εξισορροπητική επίδραση αυ­τών των ανώτερων ενεργειακών πεδίων.»
Οι παραπάνω αριθμοί υποδεικνύουν με σαφήνεια πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί η ανθρώπινη συνειδητότητα και θα εξυψώσουμε τον εαυτό μας στο επίπεδο όπου θα έχουμε εναρμονιστεί με την ίδια δύναμη της Δημιουργίας από την οποία προήλθα­με. Ανυψώνοντας τη συχνότητα των δονήσεων μας έστω και λίγο, στο επίπεδο όπου θα επιδιδόμαστε τακτικά σε πράξεις καλοσύνης, αγάπης και δεκτικότη­τας αντί για της ντροπής, του θυμού, του μίσους, της ενοχής, της απόγνωσης, της κατάθλιψης κ.λπ.



Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κατωφερής Κίνηση Δ'

από τον Νικόδημο


1. Αυτή η κίνηση, έγραψα, είναι αναντίστρεπτη και αδυσώπητη. Αλλά δεν είναι απότομη, βίαιη, κατακλυσμική. Ξετυλίγεται απαλά, σχεδόν ανεπαίσθητα. Λίγοι άνθρωποι έχουν επίγνωση της βαθμιαίας αλλαγής προς την παρακμή.

Μόνο το τέλος ενός mahāyuga, μιας μεγάλης περιόδου που συμπεριλαμβάνει και τις τέσσερις Εποχές (τα 4 γιούγκα), επέρχεται με απότομη βιαιότητα: άλλοτε με φωτιά από τον ουρανό (κομήτες, μετεωρίτες, κλπ.) που πυρπολούν τα πάντα· άλλοτε με σεισμούς και ανεμοθύελλες που ισοπεδώνουν τα πάντα· άλλοτε με κατακλυσμούς και καταποντισμούς. Μετά ξαναρχίζει ένας νέος κύκλος με τέσσερα γιούγκα για την ανθρωπότητα.

2. Η χρεοκοπία της Ελλάδας προχώρησε βαθμιαία, σχεδόν ανεπαίσθητα. Ωσότου οι δανειοδοτικές επιχειρήσεις ξαφνικά, αλλά όχι απρόβλεπτα, και μετά από προειδοποιήσεις, ανέβασαν τα επιτόκια δανεισμού  σε απαγορευτικό ύψος. Ούτε και τότε έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος από τις μάζες. Πίστευαν τα ανόητα συνθήματα πως “Λεφτά υπάρχουν”!

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ενσυναίσθηση: Η άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας

Ίσως να φοβίζει λίγο η λέξη. Ακούγεται περίπλοκη ως έννοια, μπορεί και λίγο να μας μπερδεύει. Ενδέχεται η εφαρμογή της στην καθημερινότητά μας να απαιτεί θεαματική υπέρβαση των παραμέτρων που συγκροτούν την ύπαρξή μας; Μας προτρέπει να γίνουμε εξαιρετικά καλοί, άψογοι, άσπιλοι;
Τίποτα από όλα αυτά. Η ενσυναίσθηση μας καλεί σε μια μικρή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου χωρίς να χάσουμε την ακεραιότητα της δικής μας ύπαρξης. Η ενσυναίσθηση μας παρακινεί να κάνουμε ένα μικρό βήμα, με τεράστια όμως επίδραση στις διαπροσωπικές επαφές μας.

Ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;




ΤΟ ερώτημα «Ποιος Είμαι;» είναι σημαντικό, γιατί αν δεν ξέρετε ποιοι είστε δεν μπορείτε να αισθανθείτε καθαρά ή να ερμηνεύσετε την ενέργεια γύρω σας.Όλοι σας έχετε μια αίσθηση για το ποιοι είστε: έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και ξέρετε πώς αντιδράτε, πώς χρησιμοποιείτε το χρόνο σας κλπ. Οι περισσότεροι από σας έχετε επίσης μια εικόνα για το ποιοι θα θέλατε να είστε — πώς θα θέλατε να είναι το σώμα σας, πώς θα θέλατε να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας, πόσα χρήματα θα θέλατε να βγάζατε, πόσο θα θέλατε να γυμνάζεστε και ποια φαγητά νομίζετε ότι θα έπρεπε να τρώτε. Θα μιλήσουμε αργότερα για όλες αυτές τις εικόνες που έχετε σχετικά με το ποιοι νομίζατε ότι θα έπρεπε να είστε, το όραμα του ποιοι θα θέλατε να είστε.

Για να μάθετε ποιοι είστε πρέπει να βρείτε την ηρεμία του νου σας.


Για να μάθετε ποιοι είστε πρέπει ν' αναλάβετε μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας. Τι σημαίνει μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας; Μερικοί από σας νομίζετε ότι σημαίνει να χρησιμοποιείτε τη δύναμη της θέλησης για ν' αναγκάζετε τον εαυτό σας να ζει το όραμα αυτού που νομίζετε ότι θα έπρεπε να είστε. Μπορεί να νιώσετε ότι από τη στιγμή που αποφασίσατε να κάνετε κάτι πρέπει να τηρήσετε ανυποχώρητα κι άκαμπτα αυτή την απόφαση.