Ετικέτες

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ησίοδος: Οι εννέα Μούσες

Οι εννέα Μούσες ήταν θεότητες του αρχαίου ελληνικού πάνθεου, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης.
Σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Ησίοδο ο οποίος αναφέρει: "Κατόπιν οι θεές αρχίζουν και τελειώνουν το τραγούδι υμνώντας τον Δία τον πατέρα θεών και ανθρώπων, για την ανωτερότητα του ανάμεσα στους θεούς και την μεγαλοσύνη του. Μετά υμνώντας το γένος των ανθρώπων  και των ισχυρών Γιγάντων τέρπουν τη ψυχή του Δία πάνω στον Όλυμπο, οι Μούσες οι Ολύμπιες, οι θυγατέρες του Δία του Αιγιόχου."
και συνεχίζει λέγοντας (απόσπασμα από τη Θεογονία) :
"Τις γέννησε η Μνημοσύνη η κυρά της Ελευθήρος αφού έσμιξε με τον γυιό του Κρόνου στις ακροκορφές τις Πιερίας, για να λησμονούμε τις στενοχώριες μας και να διώχνουν τις έγνοιες.
Εννιά νύχτες έσμιγε μαζί τους ο σοφός Δίας ανεβαίνοντας στο ιερό κρεβάτι κρυφά απ’ τους αθάνατους. Μα όταν γύρισε ο χρόνος και κύλισαν οι ώρες και τα φεγγάρια μίκραιναν κι οι μέρες έρχονταν και φεύγαν, του γέννησε εννιά κόρες που είχαν τα ίδια ψυχικά χαρίσματα, που άλλη φροντίδα εκτός το τραγούδι δεν είχαν στην καρδιά τους, ούτε καμμιά έγνοια στη ψυχή και που κατοικούσαν στην πιο ψηλή κορφή του χιονισμένου Ολύμπου.

Εκεί, στα ωραία παλάτια γίνονται λαμπροί χοροί και δίπλα κατοικούν οι Χάριτες κι ο Ίμερος, μέσα στη χαρά. Κι εκτοξεύοντας απ’ το στόμα τους φωνή μαγευτική, τραγουδούν τους νόμους των πάντων, και των αθανάτων τα ιερά ήθη διαλαλούν, εκτοξεύοντας τη μαγευτική φωνή τους. Και τότε κινήσαν για τον Όλυμπο και χαιρόντουσαν την όμορφη φωνή τους με το θαυμάσιο τραγούδι, και τριγύρω αντιλαλούσε απ’ τους ύμνους η μαύρη γη και μαγευτικοί ήχοι έβγαιναν απ’ το περπάτημά τους, καθώς τραβούσαν για τον πατέρα τους που βασιλεύει στον ουρανό, που αυτός μονάχος του κατέχει τη βροντή και τον φλογερό κεραυνό, που με τη δύναμη του νίκησε τον πατέρα του τον Κρόνο και που με σοφία τακτοποίησε τα των αθανάτων κι έδωσε αξιώματα.
Αυτά λοιπόν τραγουδούσαν οι Μούσες που μένουν στα Ολύμπια παλάτια, οι εννέα θυγατέρες του μεγάλου Δία, η Κλειώ, η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Πολύμνοια, η Ουρανία κι η Καλλιόπη, αυτή που ξεχωρίζει απ’ όλες. Αυτή που συναναστρέφεται με βασιλιάδες."
1.            Καλλιόπη (επική ποίηση)
2.            Ευτέρπη (μουσική)     
3.            Κλειώ (ιστορία      
4.            Ερατώ (λυρική ποίηση)     
5.            Μελπομένη (τραγωδία)     
6.            Πολύμνια (ύμνοι)     
7.            Τερψιχόρη (χορός)     
8.            Θάλεια (κωμωδία)     
9.            Ουρανία (αστρονομία)
Ο Ησίοδος τονίζει ότι οι εννέα Μούσες "τέρπουν την ψυχή".
Στην πραγματικότητα ο μύθος εννοεί ότι για να κατακτήσει κανείς τη μνημοσύνη (την εγκεφαλική κατάσταση όπου θυμάται), δηλαδή το αντίθετο της λήθης, πρέπει να ψυχαγωγηθεί.
Άλλωστε σύμφωνα με τους μύθους η Μνημοσύνη ήταν η μητέρα των εννέα μουσών.
Η μνημοσύνη γεννάει τις εννέα Μούσες οι οποίες ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν εννέα τρόπους με τους οποίους η ανθρώπινη ψυχολογία "άγεται", σηκώνεται δηλαδή, προς τα πάνω, προς τα ουράνια.
http://laptonarchives.blogspot.gr/

Περισσότερα για 9 Μούσες εδώ: 
http://flowoflife3.blogspot.gr/2011/12/blog-post.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου