Ετικέτες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η υπέρβαση της προσωπικής ιστορίας


Δεν χρειαζόμαστε μια αφήγηση για να ζήσουμε. Δεν χρειαζόμαστε μια ιστορία -την ιστορία της ζωής μας- για να λειτουργήσει το σώμα, να δημιουργηθούν οι πρακτικές σκέψεις και να εκφραστούν ελεύθερα τα συναισθήματα.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει χαθεί η αναγνώριση του παρόντος ως το μοναδικό αληθινό και αιώνιο πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνουν όλες οι πρόσκαιρες και μεταβαλλόμενες εμπειρίες.

Νομίζουμε ότι τα πλαίσια μέσα στα οποία λειτουργούμε διαμορφώνονται από τις σκέψεις, ενώ "η ιστορία της ζωής μας" είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Είναι οι ρόλοι, οι ταυτότητες (εθνικές, θρησκευτικές, επαγγελματικές, ψυχολογικές, κ.ά.) και η αυτοεικόνα. Δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικός προσδιορισμός ενός χαρακτήρα χωρίς ιστορία, δηλαδή χωρίς σκέψεις που να αναμασάνε το περιεχόμενο της μνήμης ξανά και ξανά.

5 αλλαγές στον τρόπο σκέψης που μπορούν να μας θεραπεύσουν


Όταν έρχεται η στιγμή στη ζωή μας που λέμε «δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι, πρέπει ν’ αλλάξω», μπαίνουμε στη φάση της δεκτικότητας. Δηλαδή, είμαστε πλέον έτοιμοι να ακούσουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, και άλλος τρόπος σκέψης και ύπαρξης, που ίσως είναι πιο λειτουργικός για εμάς.
Οι παρακάτω 5 αλλαγές στον τρόπο σκέψης μπορούν να μας βοηθήσουν να υπερβούμε το παρελθόν μας και να θεραπευτούμε.
1) Αλλαγή προτεραιοτήτων
Στον ψυχικό κόσμο αλλαγή σημαίνει απεξάρτηση. Επομένως, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Αν παλαιότερα μας ενδιέφερε να γινόμαστε αποδεκτοί, να είμαστε αρεστοί, να παίζουμε τους ρόλους μας, να μας αναγνωρίζουν, να μας καταλαβαίνουν, να μας ικανοποιούν, να έχουμε δίκιο, κ.ο.κ, πλέον όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Οι νέες προτεραιότητές μας θα είναι οι εξής: να είμαστε ήρεμοι, λειτουργικοί, υγιείς και χαρούμενοι.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

14 κανόνες για να είσαι ο εαυτός σου

Να είσαι ο εαυτός σου.
Προσπαθώντας να είσαι κάποιος άλλος είναι χάσιμο του προσώπου που πραγματικά είσαι. Αγκάλιασε το άτομο που έχεις μέσα σου και τις ιδέες του, τις δυνάμεις του και την ομορφιά του, όπως κανένας άλλος. Γίνε το πρόσωπο που θέλεις μα γίνεις – η καλύτερη εκδοχή σου – σύμφωνα με τους δικούς σου όρους. Και πάνω από όλα, να είσαι αληθινός στον εαυτό σου.

Ξεκινώντας από σήμερα…

1. Θέσε τις προτεραιότητες σου. – Σε είκοσι χρόνια από τώρα δεν θα έχει καμία σημασία τι παπούτσια φόραγες σήμερα, πως ήταν τα μαλλιά σου ή τι μάρκα τζιν αγόρασες. Αυτό που θα έχει σημασία είναι το πως αγάπησες, τι έμαθες και πως εφάρμοσες αυτές τις γνώσεις.

2. Πάρε την πλήρη ευθύνη των στόχων σου. – Αν πραγματικά θέλεις καλά πράγματα να συμβούν στη ζωή σου, πρέπει να τα κάνεις να συμβούν. Δεν γίνεται να κάθεσαι να απλά να ελπίζεις ότι κάποιος άλλος θα σε βοηθήσει. Πρέπει να φτιάξεις το δικό σου μέλλον και να μην νομίζεις ότι η μοίρα σου είναι συνδεδεμένη με τις πράξεις και τις επιλογές των άλλων.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ποιο είναι το δικό σας κλαδί;



Μια μέρα έκαναν δώρο σε έναν βασιλιά δύο νεογέννητα γεράκια από την Αραβία και εκείνος τα έδωσε αμέσως για να τα εκπαιδεύσουν. Μετά από μερικούς μήνες, ο εκπαιδευτής είπε στον βασιλιά πως το ένα από τα δύο γεράκια είχε ήδη εκπαιδευτεί και πετούσε, ενώ το άλλο δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το κλαδί του από την πρώτη μέρα.

Ο βασιλιάς φώναξε θεραπευτές, κτηνιάτρους και σοφούς συμβούλους από όλη την επικράτεια, αλλά κανένας δεν κατάφερε να μετακινήσει το γεράκι από το κλαδί. Κάθε μέρα το κοίταζε από το παράθυρό του και στενοχωριόταν που το έβλεπε να κάθεται μέρα νύχτα.

Μια μέρα σκέφτηκε ότι ίσως θα 'πρεπε να φωνάξει κάποιον που είναι πιο εξοικειωμένος με τη φύση και έτσι ζήτησε να του βρουν έναν αγρότη. Την επόμενη μέρα μόλις άνοιξε το παράθυρο, με μεγάλη του έκπληξη είδε το γεράκι να πετάει περήφανα πάνω από τους βασιλικούς κήπους.