Ετικέτες

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Γιατί σταματήσαμε να χορεύουμε; (!)


Της Ιωάννας Παπαδοπούλου
Κάποτε, ο ρόλος του χορού στον άνθρωπο και την κοινωνία του ήταν ζωτικής σημασίας. Ισχύει όμως το ίδιο και σήμερα;
Όλοι χρησιμοποιούμε το πρόσωπο και τα χέρια ως εκφραστικό μέσο επικοινωνίας, συνεπώς είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πόσο άμεσα συνδεδεμένοι είμαστε με το σώμα μας είτε το θέλουμε είτε όχι σε κάθε κατάσταση, κάθε στιγμή. Πόσο όμως καλλιεργούμε τις σωματικές λειτουργίες μας ώστε να εκφραστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Είναι μοναδικό το γεγονός πως το σώμα 'μιλά' τη δική του γλώσσα από τη γέννηση έως το θάνατο μας. Το ιδιαίτερο όμως στην τέχνη του χορού είναι πως χρησιμοποιείται το συναίσθημα, η δημιουργικότητα και ο συμβολισμός για να μεταδοθούν διαφορετικές αρχέγονες έννοιες -μοιάζει θα λέγαμε με προφορική γλώσσα, καθώς συνδυάζει κινητικό λεξιλόγιο και διαφορετικά συστήματα που βοηθούν στην έκφραση μέσω του σώματος. Από τον Πυρρίχιο χορό ως τα Ομηρικά έπη, από τους ιστορικούς χορούς στους λαϊκούς, από το μοντέρνο στο μεταμοντέρνο, από την χορευτική disco ως την λίμνη των κύκνων, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή- η κίνηση δηλώνει την έκφραση του σώματος και της ψυχής.
Ζούμε όμως σε μια ψηφιακή εποχή όπου η μετάδοση πληροφοριών γίνεται με τρομερή ταχύτητα κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει την ελευθερία ροής και την ανακάλυψη της εσωτερική μας γνώσης, με λίγα λόγια την ανακάλυψη του ίδιου του εαυτού μας.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μίλησε μας για την Αγάπη...

Tότε η Αλμήτρα είπε: Μίλησε μας για την Αγάπη.

Κι εκείνος, ύψωσε το κεφάλι του κι αντίκρισε το λαό κι απλώθηκε βαθιά ησυχία. Και με φωνή μεγάλη είπε:

Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την, μ' όλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά κι απότομα. Κι όταν τα φτερά της σε αγκαλιάσουν, παραδώσου, μ' όλο που το σπαθί που είναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει.

Κι όταν σου μιλήσει, πίστεψε την, μ' όλο που η φωνή της μπορεί να διασκορπίσει τα όνειρά σου σαν το βοριά που ερημώνει τον κήπο.

Γιατί όπως η αγάπη σε στεφανώνει, έτσι και θα σε σταυρώσει. Κι όπως είναι για το μεγάλωμα σου, είναι και για το κλάδεμά σου.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

H ενοχή είναι επίκριση της ζωής - Όσσο

H ενοχή είναι επίκριση της ζωής, είναι συμπεριφορά αρνητική προς την ζωή
Οι ενοχές είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο καθένας. Ολόκληρο το παρελθόν της ανθρωπότητας είναι στηριγμένο στις ενοχές και κάθε γενιά συνεχίζει να μεταβιβάζει τις αρρώστιες της στην νέα. Κι αυτές συσσωρεύονται όλο και περισσότερο. Έτσι, κάθε νέα γενιά είναι όλο και πιο φορτωμένη από την προηγούμενη.
Οι ενοχές είναι μία στρατηγική για να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους, για να μετατρέπουν τους ανθρώπους σε σκλάβους. Προσπάθησε να καταλάβεις το μηχανισμό. Μόνο με την κατανόηση θα μπορέσεις να ξεφύγεις.