Ετικέτες

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η Συνταγή της εσωτερικής γαλήνης

Αποδοχή της τωρινής στιγμής - ό,τι και αν αυτή φέρνει - και εστίαση σε αυτό που επιθυμώ για μένα και τον κόσμο, χωρίς προσκόλληση και εξάρτιση της αξίας και της χαράς μου από το αποτέλεσμα.

Από ποιό αποτέλεσμα εξαρτάς την χαρά σου; Από ποιό την αξία σου; Μπορείς να εργαστείς για τον σκοπό που επιθυμείς χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα; 

Πειραματίσου με μικρά πράγματα και δες πώς η μη προσκόλληση αλλάζει την εμπειρία σου.

Δεν μπορείς ποτέ να καθορίσεις ή να ελέγξεις την συμπεριφορά του άλλου.

Μπορείς μόνο να τον εμπνεύσεις μέσα από το δικό σου παράδειγμα, ή και να τον βοηθήσεις, δημιουργώντας ένα ‘ευνοϊκό’ δονητικό περιβάλλον’ με την δική σου υψηλή δόνηση.

Θυμήσου να κάνεις την ερώτηση:

«Τι σε πονάει τόσο πολύ που πρέπει να πονέσεις εμένα για να το ‘θεραπεύσεις’»;

Δοκίμασε έστω και απλά να την αναλογιστείς χωρίς να την ξεστομίσεις. Παρατήρησε τι αλλάζει στο συναίσθημά και την σκέψη σου. Δες αν αυτό έχει κάποια επίδραση στον τρόπο έκφρασης του άλλου. Μια θετική του αλλαγή, ίσως σε κάνει να νοιώσεις καλά, αλλά δεν είναι απαραίτητη. Η πιο σημαντική είναι η δική σου αλλαγή.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

10 αλλαγές που αξίζει να κάνετε στο δρόμο προς την αφύπνιση

Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε αναδρομή στην παιδική ηλικία και τα νεανικά μας χρόνια και να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα. Πολλοί από μας είχαμε βαθιά τραύματα στα παιδικά μας χρόνια και χρειάζεται πολλή προσοχή προκειμένου να μην μας δεσμεύουν πλέον σε παλιά πρότυπα ερμηνείας του κόσμου γύρω μας.
Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις με τους γονείς και την οικογένειά μας. Συχνά λέμε ότι όλοι μας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με όσα διαθέτουμε, και ανεξαρτήτως από το ποιοί είναι οι γονείς μας, αυτό ισχύει. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε τη δύσκολη διαδικασία της επούλωσης παλαιών πληγών και να ζητήσουμε συγγνώμη, όπου χρειάζεται.
Με ποιό τρόπο μπορείτε να αφήσετε πίσω τις στιγμές από το παρελθόν και τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν καθώς μεγαλώνατε; Εσείς χτίσατε τις εμπειρίες σας, έτσι λοιπόν είναι στο χέρι σας να έχετε τον έλεγχό τους. Οι εμπειρίες σας συμβάλλουν στην προσωπική πνευματική σας ανάπτυξη και όσο εσείς ως ύπαρξη τους αντιστέκεστε τόσο πιο πολύ αρνείστε την ενδυνάμωση από τα διδάγματα που αυτές σας προσφέρουν. Επαναπροσδιορίστε το παρελθόν και θα αποκτήσετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα μέλλον χωρίς περιορισμούς. Εάν δυσκολεύεστε, ζητήστε τη βοήθεια ειδικών, είτε από το χώρο της ψυχολογίας, είτε της ψυχοθεραπείας, είτε της αυτογνωσίας.
2) Ανοίξτε τους ορίζοντές σας
Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τις περιορισμένες εμπειρίες μας για τον κόσμο και προκειμένου να αφυπνιστούμε, αυτό είναι σχεδόν πάντοτε απαραίτητο.

Αλλάζω άρα υπάρχω!

Η ζωή με πάει ή την πάω; Είναι κάτι που συχνά αναρωτιέμαι όταν δεν αντλώ ικανοποίηση από το πώς βαίνουν τα πράγματα στη ζωή μου.

Παίρνω λοιπόν την απόφαση να κάνω μία καινούργια αρχή.
Ή από την άλλη, εγώ μια χαρά ήμουν με την ζωή μου, αλλά κάτι συνέβη που με ταρακούνησε και χρειάζομαι να προσαρμοστώ σε καινούργια δεδομένα. Δεν είναι επιλογή μου, αλλά μου προέκυψε.

Η αλλαγή είτε είναι μία εσωτερική απόφαση, είτε μία εξωτερική αναγκαιότητα μοιάζει να είναι αναπόφευκτη. Είναι η στιγμή που νιώθω ότι το χαλί τραβιέται κάτω από τα πόδια μου. Πότε, λοιπόν, έρχεται η στιγμή μίας απόφασης για αλλαγή;

Σε ένα πείραμα οι επιστήμονες έριξαν έναν βάτραχο σε μία κατσαρόλα με νερό που κόχλαζε. Ο βάτραχος αμέσως πετάχτηκε έξω από την κατσαρόλα.

Στην δεύτερη πειραματική συνθήκη ο βάτραχος τοποθετήθηκε στην κατσαρόλα με νερό σε κανονική θερμοκρασία που σταδιακά θερμαινόταν μέχρι το σημείο βρασμού. Ο βάτραχος που δεν αντιλήφθηκε την σταδιακή μεταβολή της θερμοκρασίας κατέληξε να σιγοκαίγεται με αποτέλεσμα να βράσει χωρίς να το καταλάβει.

ΤΟ NEO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ «ΝΑΙ» ΚΑΙ «ΟΧΙ» - H ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Δυστυχώς, το ναι και το όχι για το πρόσφατο δημοψήφισμα, για τους περισσότερους βασίζονταν σε δυο ψευδαισθήσεις.
1. Το ΟΧΙ βασίζονταν στην ψευδαίσθηση, ότι οι άλλοι θέλουν το κακό μας και φταίνε για την δική μας κατάσταση.
2. Το ΝΑΙ βασίζονταν στην ψευδαίσθηση, ότι οι άλλοι μπορούν να μας λύσουν το πρόβλημα.
Η αλήθεια είναι, ότι εμείς δημιουργήσαμε την κατάσταση με τις επιλογές, τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις, τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές μας και μόνο εμείς μπορούμε να την αλλάξουμε, αλλάζοντας όλα αυτά.
Θα λύσουμε εμείς το πρόβλημα μας, όταν έχουμε κάνει, όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας.
Έτσι, μερικά ΝΑΙ και ΟΧΙ που θα πρέπει να αποφασίσουμε:
================================
ΟΧΙ στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.
===================================
ΟΧΙ – Στο να συμπεριφερόμαστε προς τους άλλους με τρόπο που δεν θα θέλαμε να συμπεριφέρονται σε μας.
ΟΧΙ – Στο πελατειακό κράτος.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ο καθένας κατέχει μια αστείρευτη πηγή ενέργειας - Osho

Ποιος δίνει την ενέργεια στο σώμα, για να γίνει ένας αυτόματος, ένας εκλεπτυσμένος μηχανισμός, ένας οργανισμός; Για εβδομήντα, ογδόντα, ακόμα κι εκατό χρόνια, το σώμα συνεχίζει να είναι ζωντανό. 

Και τώρα οι επιστήμονες λένε ότι ο θάνατος είναι ένα ατύχημα, ότι το σώμα μπορεί να συνεχίσει χωρίς τέλος. Οι επιστήμονες λένε ότι ο θάνατος δεν είναι απαραίτητος. Υπάρχει μόνο επειδή δεν είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουμε την απέραντη ενέργεια, που βρίσκεται γύρω μας. 

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι: Είσαστε μέρος μιας απέραντης ενέργειας. Να το θυμάστε και να το αισθάνεστε συνέχεια. Είτε κάνετε διάφορα πράγματα είτε περπατάτε είτε τρώτε είτε κοιμάστε, να αισθάνεστε ότι είσαστε απέραντοι.