Ετικέτες

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

10 τρόποι να βρεις την ειρήνη μέσα σου

του   Eckhart Tolle
Ο μεγαλύτερος στόχος που μπορούμε να ορίσουμε για τους καιρούς που διανύουμε  είναι να έχουμε εσωτερική Ειρήνη με τον εαυτό μας και τη ζωή μας ανεξάρτητα από τις   καταστάσεις …δηλ. δεν έχουν  σημασία οι συνθήκες.  Λέει λοιπόν ο Eckhart Tolle:
1ος Κανόνας. Να μην αναζητάς την ευτυχία. Αν την αναζητάς, δεν θα τη βρεις, γιατί η αναζήτηση είναι το αντίθετο της ευτυχίας. Η ευτυχία είναι πάντα φευγαλέα.  Η απελευθέρωση όμως από την δυστυχία είναι εφικτή μόνο όταν την αντιμετωπίζεις σαν αυτό που είναι και όχι πλάθοντας ιστορίες γι αυτή (δυστυχία).
2ος Κανόνας. Η κύρια αιτία της δυστυχίας δεν είναι ποτέ η ίδια η κατάσταση, αλλά οι σκέψεις που κάνουμε γι 'αυτή. Έχε επίγνωση των όσων σκέφτεστε. Μάθε να διαχωρίζεις τις σκέψεις από την ίδια την κατάσταση, που είναι πάντα ουδέτερη, και η οποία πάντα είναι όπως είναι. Υπάρχει η κατάσταση ή το γεγονός από τη μία πλευρά και οι σκέψεις μου γι 'αυτά από την άλλη. Αντί να κάνεις ιστορίες, μείνετε με τα πραγματικά γεγονότα. Για παράδειγμα λες: "είμαι καταστραμμένος" αυτό είναι μια ιστορία η οποία σε αποτρέπει από το να αναλάβεις αποτελεσματική δράση. Ενώ αν πεις: "Έχω 5 € στον τραπεζικό μου λογαριασμό" αυτό είναι ένα γεγονός. Αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα καθ’ αυτά έχεις πάντα την δυνατότητα λύσης.


3ος Κανόνας. Δες αν μπορείς να παρατηρήσεις τη φωνή στο κεφάλι σου μέσα, και μάλιστα την ίδια την στιγμή που διαμαρτύρεται για κάτι, και ανεγνώρισε ότι αυτή η φωνή είναι μια φωνή του εγώ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σκέψη. Κάθε φορά που παρατηρείς αυτή  τη φωνή, επίσης να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι αυτή η φωνή, αλλά αυτός που την παρατηρεί. 
Στην πραγματικότητα, είσαι αυτός που έχει επίγνωση της φωνής. Στο βάθος, είναι η συνείδηση. Στην επιφάνεια είναι η φωνή, αυτός που σκέφτεται. Με αυτόν τρόπο ελευθερώνεσαι από το εγώ, από τον απαρατήρητο νου.
4ος Κανόνας. Όπου κι αν κοιτάξεις, υπάρχει αφθονία των έμμεσων αποδείξεων για την πραγματικότητα του χρόνου: σε ένα σάπιο μήλο, στο πρόσωπό σου στον καθρέφτη του μπάνιου σε σχέση με το πρόσωπό σου σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από 30 χρόνια-αλλά ποτέ όμως δεν θα βρεις οποιαδήποτε άμεση απόδειξη, ποτέ δεν θα έχεις την εμπειρία του ίδιου του χρόνου. Το μόνο που μπορείς να έχεις είναι η εμπειρία της παρούσας στιγμής.
5ος Κανόνας. Γιατί εγείρονται το άγχος, το στρες, ή η αρνητικότητα; Επειδή στρέφομε την προσοχή μας μακριά από την παρούσα στιγμή. Και γιατί το κάνουμε αυτό; Νομίζουμε κάτι άλλο ήταν πιο σημαντικό. Ένα μικρό λάθος, μια λανθασμένη αντίληψη, που δημιουργεί όμως έναν κόσμο γεμάτο πόνο.
6ος Κανόνας. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εξαρτώμενοι από ό,τι τους συμβαίνει σε σχέση με την απόκτηση της ευτυχίας τους. Δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι το πιο ασταθές πράγμα στο σύμπαν. Αλλάζει συνεχώς. 
Αντιμετωπίζουν την παρούσα στιγμή, είτε σαν να πάσχει από κάτι που έχει συμβεί και δεν θα έπρεπε να είχε, είτε ως ανεπαρκή για κάτι που δεν έχει συμβεί, αλλά θα πρέπει να είχε. Και έτσι χάνουν τη  βαθύτερη τελειότητα που είναι η ίδια η ζωή, μια τελειότητα που βρίσκεται πέρα από το τι συμβαίνει ή τι δεν συμβαίνει. Αποδέξου την παρούσα στιγμή και θα βρεις την τελειότητα που δεν μπορεί να αγγίξει ο χρόνος.
7ος Κανόνας. Όσο μεγαλύτερο κοινό παρελθόν υπάρχει σε μια σχέση, τόσο περισσότερο χρειάζεται να είσαι στο παρόν. Διαφορετικά, θα αναγκαστείς να ξαναζήσεις το παρελθόν ξανά και ξανά.
8ος Κανόνας. Ταυτίζοντας το φυσικό σώμα με την "Ύπαρξη", το σώμα που προορίζεται να γεράσει, μαραίνεται και πεθαίνει, η ταύτιση αυτή πάντα οδηγεί σε ταλαιπωρία. Η αποστασιοποίηση από το σώμα δεν σημαίνει «όχι φροντίδα γι αυτό». Αν είναι το σώμα είναι δυνατό, όμορφο, ή υγιές, είναι χρήσιμο να εκτιμάς τις ιδιότητες αυτές, για όσο υπάρχουν.
Μπορείς επίσης να βελτιώσεις την κατάσταση του σώματος μέσω της διατροφής και της άσκησης. Αν δεν επηρεάζεσαι από τη φθορά του σώματος,  η φθορά αυτή δεν θα επηρεάσει την αίσθηση της αξίας σου σαν ανθρώπινο ον ή ταυτότητας σου,  με οποιονδήποτε τρόπο.  Στην πραγματικότητα, καθώς το σώμα αρχίζει να εξασθενεί, το φως της συνειδήσεως μπορεί να λάμπει πιο εύκολα. 
9ος Κανόνας. Δεν χρειάζεται να γίνεις καλός, προσπαθώντας να είσαι καλός, απλά επίτρεψε την  καλοσύνη που φυσικά υπάρχει ήδη μέσα σου, να βγει.
10ος Κανόνας. Αν η ειρήνη είναι πραγματικά αυτό που θέλεις, τότε επιλέγεις την ειρήνη.
Από το βιβλίο “Oneness with All Life: Inspirational from A New Earth” του Eckhart Tolle, σε ελεύθερη μετάφραση Αφροδίτης Αργυροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου