Ετικέτες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ και οι τυφλοί άνθρωποι....

Η ιστορία των 6 τυφλών και ενός ελέφαντας προέρχεται από την Ινδία  από όπου διαδόθηκε σε πολλά άλλα μέρη. Υπάρχει εκδοχή των Σούφη, των Κινέζων κι άλλων πολλών, πάντα με την ίδια κεντρική ιδέα να τονίσει μια σειρά από αλήθειες και πλάνες. Είναι η αποτύπωση της σχετικότητας, της αδιαφάνειας ή της ανέκφραστης φύσης της αλήθειας. Επίσης τονίζει την συνήθη συμπεριφορά των αυθεντιών σε τομείς όπου υπάρχει έλλειμμα γνώσης ή αδυναμία πρόσβασης σε πληροφορίες, και την ανάγκη για επικοινωνία, καθώς και του σεβασμού των διαφορετικών προοπτικών.
Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσαν έξι τυφλοί άντρες σε ένα χωριό. Μια μέρα οι χωρικοί τους είπαν, «Ακούσατε, ήρθε ένας ελέφαντας στο χωριό σήμερα.»
Δεν είχαν ιδέα για το τι είναι  «ελέφαντας». Κουβέντιασαν κι αποφάσισαν πως, «Ακόμα κι αν δεν θα είμαστε σε θέση να τον δούμε, ας πάμε και να τον ψηλαφίσουμε.» Κι’ έτσι πήγαν και βρήκαν τον ελέφαντα. Ο καθένας τους άρχισε να αγγίζει και να τον ψηλαφίζει.
«Μααα, ο ελέφαντας είναι ένας πυλώνας», είπε ο πρώτος τυφλός που άγγιξε το πόδι του.
«Ω, όχι! Είναι σαν ένα σχοινί», δήλωσε ο δεύτερος τυφλός που άγγιξε την ουρά.
«Όχι,  όχι! Είναι σαν χοντρό κλαδί από δέντρο», είπε ο τρίτος τυφλός που άγγιξε τον κορμό του ελέφαντα.
«Τι λέτε? Είναι σαν μια μεγάλη βεντάλια», είπε ο τέταρτος τυφλός που άγγιξε το αυτί του ελέφαντα.
«Όχι.Είναι σαν ένα τεράστιο τείχος», είπε ο πέμπτος τυφλός που άγγιξε την κοιλιά του ελέφαντα.
«Καλά δεν καταλαβαίνετε? Είναι σαν ένας στερεός σωλήνας», δήλωσε ο έκτος τυφλός που άγγιξε τον χαυλιόδοντα του ελέφαντα.

Άρχισαν να διαφωνούν για τον ελέφαντα και ο καθένας επέμεινε ότι είχε δίκιο. Φαινόταν σαν να ήταν έτοιμοι να πιαστούν στα χέρια. Εκείνη την ώρα περνούσε ένας σοφός άνθρωπος  και τους είδε. Σταμάτησε και τους ρώτησε, «Ποιο είναι το θέμα;» Του είπαν, «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τι μοιάζει ο ελέφαντας.» Ο κάθε ένας  τους τότε περιέγραψε στον σοφό πως αντιλαμβανόταν ότι μοιάζει ο ελέφαντας. Ο σοφός άνθρωπος ήρεμα τους εξήγησε:
«Όλοι έχετε δίκιο. Ο λόγος που ο καθένας σας έχει μια άλλη αντίληψη είναι  ότι δεν συνεργαστήκατε. Κάθε ένας από εσάς ήταν σε διαφορετική θέση και άγγιξε διαφορετικό μέρος του ελέφαντα.  Έτσι είναι δύσκολο να έχετε μια πλήρη εικόνα του ελέφαντα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε όλες τις διαφορετικές εμπειρίες σας σχετικά με αυτό που θεωρείτε «ελέφαντα» και το σύνολο των εμπειριών σας συν κάτι παραπάνω είναι στην ολότητα του, το πλάσμα που λέγεται «Ελέφαντας».

«Ω!» αναφώνησαν οι τυφλοί. Δεν υπήρχε λόγος για καυγά. Κι’ ένιωσαν ευτυχισμένοι που λύθηκε η παρεξήγηση.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό που λέει κάποιος. Μερικές φορές μπορούμε να δούμε αυτή την αλήθεια και μερικές φορές όχι επειδή μπορεί να έχει διαφορετική οπτική γωνία την οποία δεν μπορούμε η δεν έτυχε να αντιληφθούμε . Έτσι, αντί να επιχειρηματολογούμε σαν τους τυφλούς στην ιστορία μας μας, καλύτερα να πούμε, «Ίσως έχεις τους λόγους σου.» Και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιοι ειναι αυτοί οι λόγοι. Τότε μπορεί να φτάσουμε όλοι λίγο ποιο κοντά σε «ολόκληρη» την αλήθεια του ελέφαντα.
Παλιά ιστορία από Ινδία

1 σχόλιο: