Ετικέτες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

2014 έτος ενθάρρυνσης! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


Το έτος 2014 ας είναι έτος ενθάρρυνσης! Ας ενθαρρύνουμε και ας στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Ας τολμήσουμε να εμπιστευτούμε περισσότερο την καρδιά μας! Να θυμηθούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να ζήσουμε σαν αληθινά ελεύθερα, χαρούμενα και δημιουργικά όντα!

Με την νέα Χρονιά λοιπόν ας αρχίσουμε να ζωγραφίζουμε το νέο mandala της ζωής μας, με καινούργια σχέδια και καινούργια χρώματα και βέβαια με πολύ Φως και Αγάπη! 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Αυτοεκτίμηση: το κλειδί της ψυχικής ισορροπίας


«Εκτιμώ τον εαυτό μου» σημαίνει ότι έχω μια θετική εικόνα του εαυτού μου ως ένα άξιο, ικανό και αγαπητό άτομο. Πόσοι, αλήθεια νοιώθετε έτσι;
Όλοι όσοι επισκέπτονται το γραφείο ενός Ψυχολόγου, έχουν ως κεντρικό τους ζήτημα –ακόμη και αν δεν το έχουν αντιληφθεί – , την έλλειψη αυτοεκτίμησης και αγάπης για τον εαυτό τους.
Προβλήματα, όπως, άγχος, φόβος, ενοχές, έλλειψη ορίων στις ερωτικές σχέσεις, συγκρούσεις με το άλλο φύλλο, δυσκολία στην επικοινωνία με τα παιδιά, παχυσαρκία, και τόσα άλλα είναι συμπτώματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη
Αν και η χαμηλή εκτίμηση του εαυτού μας δεν καταλήγει υποχρεωτικά στην κατάθλιψη, έρευνες έχουν αποδείξει ότι συχνά πηγαίνουν χέρι – χέρι. Όλα τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και όλα τα άτομα με τιμωρητική στάση απέναντι στον εαυτό τους τείνουν να παραιτούνται από την προσπάθεια να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, μιας και παίρνουν ως δεδομένο ότι είναι ανίκανοι για κάτι τέτοιο.

Απελευθέρωση από τον "καλό" και "κακό" μας εαυτό

Μια προσεκτική ενδοσκόπηση θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν μέσα μας πολλές προσωπικότητες που ανταγωνίζονται ποιά θα χρησιμοποιήσει το σώμα σας.
Για παράδειγμα, η σύγκρουση ανάμεσα στο “καλό” και το “κακό” γεννάει δύο προσωπικότητες: του αγίου και του αμαρτωλού.
Αυτές δεν παύουν ποτέ να διαπληκτίζονται – η μια πλευρά ελπίζει διαρκώς να είναι αρκετά καλή ώστε να ικανοποιήσει το Θεό, ενώ η άλλη αφήνεται στα “κακά” της ένστικτα, που δεν μπορούν πάντα να αναχαιτισθούν.
Ύστερα, υπάρχουν οι ρόλοι με τους οποίους ταυτιζόμαστε – του παιδιού, του γονέα, του αδελφού, του αρσενικού ή θηλυκού, για να μην αναφέρουμε το επάγγελμά μας: γιατρός, δικηγόρος, ιερέας, κοινωνικός λειτουργός και ούτω καθεξής.
Το κάθε ένα απ’ αυτά διεκδικεί τα δικαιώματά του μέσα μας και προσπαθεί να υπερσκελίσει τις φωνές των υπόλοιπων για να περάσει τη δική του στενόμυαλη άποψη.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ιερη Γεωμετρια και Μερκαμπα. Τα 5 πλατωνικά στερεά (the five convex regular polyhedra)


 Picture
Τα πλατωνικά στερεά είναι  γεωμετρικά σχήματα τα οποία αποτελούν τμήμα της Ιερής Γεωμετρίας.
Ολα τα πλατωνικά στερεά βρίσκονται μέσα στο σχήμα της ιερής γεωμετρίας που ονομάζεται "Κύβος του Μέτατρον"ο οποίος  προκύπτει απο το "Λουλούδι της Ζωής".
Ειναι σχήματα κυρτά,και όλες οι έδρες,οι ακμές,οι γωνίες τους είναι πανομοιότυπες και το καθε ένα από αυτά εγγράφεται τέλεια μέσα στο σχήμα της σφαίρας,με όλες τις ακμές τους να ακουμπούν σε αυτήν,αλλά και ταιριάζουν τέλεια το ένα μέσα στο άλλο και μπορούν να είναι τέλεια ένθετα.Ολα τους έχουν το διπλό τους πλατωνικό στερεό,οπου το ένα μπορεί να δημιουργηθεί από το άλλο.Για παράδειγμα ο κύβος και το οκτάεδρο είναι "ζευγάρι".Εαν πάρουμε το κέντρο όλων των επιφανειών του κύβου και τα συνδέσουμε με ευθείες γραμμές,προκύπτει το οκτάεδρο και αντίστροφα.Το ίδιο μπορεί να γίνει με το δωδεκάεδρο και το εικοσάεδρο. Το τετράεδρο έχει τον εαυτό του ως ζευγάρι.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα τονώσετε την συναισθηματική υγεία σας !

Τι είναι η συναισθηματική υγεία; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο πρέπει να δώσετε την προσωπική σας απάντηση. Η ψυχική ή συναισθηματική υγεία αναφέρεται στο σύνολο της ψυχολογικής ευεξίας. Περιλαμβάνει τον τρόπο που νιώθετε για τον εαυτό σας, την ποιότητα των σχέσεων αλλά και την ικανότητα να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας όπως και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες. Η καλή συναισθηματική υγεία είναι η θετική κατάσταση του ψυχικού μας κόσμου που μας κάνει ισχυρούς και ικανούς να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Καθένας από εμάς έχει χρειαστεί κατά καιρούς να δώσει αγώνα απέναντι σε διαφορετικές καταστάσεις για να διατηρήσει μια θετική συναισθηματική ευεξία αφού, πολλές εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική ευημερία μας, η οποία μπορεί να κυμανθεί από την ευτυχία και την χαρά, στη θλίψη και την απόγνωση κάθε μήνα, εβδομάδα, ημέρα και... ώρα!