Ετικέτες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ηράκλειτος: ο φιλόσοφος της αέναης κίνησης και μεταβολής

HeraclitusΟ αινιγματικός Ηράκλειτος από την αρχαιότητα κιόλας είχε κερδίσει το τίτλο ο “σκοτεινός” και “αινικτής”. Τη φιλοσοφία του τη διατύπωσε στο σύγγραμμά του Περί φύσεως, χωρίς ακριβείς αποδείξεις, με χτυπητούς αφορισμούς, σύντομους, που να μοιάζουν σαν χρησμοί. Για το ύφος του αυτό τον ονόμασαν "σκοτεινό". Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν από τους πιο βαθυστόχαστους φιλοσόφους στην εποχή του, αλλά και σήμερα τον κατατάσσουν, μαζί με το Δημόκριτο, στους προδρόμους των σύγχρονων φυσικών επιστημών.
Αν και οι ακριβείς χρονολογίες της ζωής του είναι άγνωστες – θα πρέπει να άκμασε στο μεταίχμιο των αιώνων 60υ και 50υ π.Χ. – η θέση του στην ιστορία της φιλοσοφίας έχει σαφώς καθοριστεί από το γεγονός ότι άσκησε επώνυμη κριτική στον Πυθαγόρα και από το ότι ο Παρμενίδης τον υπαινίσσεται με τρόπο αρκετά σαφή. Είναι ο διασημότερος και βαθύτερος από τους μεγάλους προσωκρατικούς φιλοσόφους.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η νοητική νηστεία του Emmet Fox

Η συνταγή του Έμμετ Φοξ είναι η εξής:

Για επτά ημέρες δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να παραμένει έστω και για μια στιγμή σε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Πρέπει να προσέχεις για μια ολόκληρη εβδομάδα, όπως η γάτα προσέχει το ποντίκι, και να μην αφήνεις, για οποιαδήποτε δικαιολογία, το νου σου να κάνει παρά μόνο θετικές, εποικοδομητικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Η πειθαρχία αυτή θα είναι τόσο απόλυτη που θα μπορέσεις μόνο για μια εβδομάδα να τη διατηρήσεις. Μια εβδομάδα είναι αρκετή γιατί μέχρι να περάσει θα έχει αρχίσει να καθιερώνεται η συνήθεια της θετικής σκέψης. Θα συμβούν μερικές εκπληκτικές αλλαγές στη ζωή σου, που θα σου δίνουν μεγάλο κουράγιο και το μέλλον θα φροντίσει μόνο του τον εαυτό του. Ο νέος τρόπος ζωής θα είναι τόσο ελκυστικός και τόσο ευκολότερος από τον παλιό τρόπο, ώστε θα διαπιστώνεις ότι ο νους σου ευθυγραμμίζεται σχεδόν αυτόματα.

Οι επτά όμως ημέρες είναι απαραβίαστες. Δεν θέλω να τις ξεκινήσεις χωρίς να έχεις υπολογίσει το κόστος. Η σωματική νηστεία είναι παιδικό παιχνιδάκι μπροστά τους, έστω κι αν είσαι φαγάς. Η πιο εξαντλητική μορφή ενόργανης γυμναστικής, σε συνδυασμό με μια πορεία 30 μιλίων θα ήταν επίσης πολύ ευκολότερη.