Ετικέτες

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori





montessori_435605854
Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί.
  1.  Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.
  2.  Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.
  3.  Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το ”κακό”.
  4.  Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Απώλειες της ενέργειας

Όλοι έχουμε ακούσει κάποιον να παραπονιέται ότι δεν έχει όρεξη, νιώθει ευάλωτος, δεν του ταιριάζει ένας χώρος ή ένας άνθρωπος και γύρω μας βλέπουμε σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπους που ασθενούν σωματικά ή ψυχολογικά με το παραμικρό.
Σας έχει μιλήσει κανείς ότι έχει απώλεια ενέργειας; Μάλλον ναι. Και μένα. Όμως υπάρχει μια ασάφεια σε όλες τις συζητήσεις που έχω κάνει. Οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν πώς να μην έχουν απώλειες ενέργειας και πως αντιθέτως να ενδυναμώνουν το ενεργειακό τους πεδίο. Συνοπτικά, να ένας ενδεικτικός πίνακας βοήθειας.
Απώλειες της ενέργειας μας έχουμε, όταν:
·           δεν τρεφόμαστε και δεν κοιμόμαστε καλά. Όταν δεν γυμναζόμαστε καθόλου, όταν κάνουμε ουσίες και φυσικά ο βαθμός της κατάχρησης τους (κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ).
·           δεν είμαστε σε κάποιο επίπεδο δημιουργικοί
·           η δουλειά μας δεν μας αρέσει και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Θυμήσου....



Η τέχνη της χαράς της ζωής!


Ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια,
και όλα τα φώτα που μπορείς να φανταστείς σε ολόκληρο τον μακρινό κόσμο,
δεν είναι τίποτε άλλο από θρύψαλα αυτού του μεγάλου Φωτός που βρίσκεται μέσα σου!..
Αυτό είναι το Φως της Γνώσης, το φως των Διάκρισης,
το Φως της Κατανόησης,
το Φως της Ζωής,
το Φως της Δικαιοσύνης, της Κατανομής και της Αγάπης,
το Φως Όλου αυτού που Είσαι!
"Αυτό Είσαι."
Το Εσωτερικό αυτό Φως είναι σαν το κυματάκι στον απέραντο Ωκεανό της Ευδαιμονίας - αυτό που λέμε Ύψιστο, Απόλυτο,  Δημιουργό, Άπειρο ή Θεό.
Εσύ ο ίδιος είσαι το κύμα εσύ και το θρόισμά του.
Να θυμάσαι ότι το Φως αυτό της Ζωής είναι πάντα μέσα σου.
Τώρα πλέον  και Φυσική επιβεβαιώνει αυτή τη φιλοσοφία!
Λέει, επίσης, ότι η ζωή είναι σαν ένα σωματίδιο, όπως ένα κύμα.
Μας θυμίζει την αρχαία φιλοσοφία που μας λέει ότι η ζωή είναι ένα κύμα.. γεννήθηκε από τον Ωκεανό της Ευδαιμονίας και παίζοντας μέσα Του βυθίζεται , πάλι μέσα Του.

 —Path of Fire and Light, Vol. II, p. 1