Ετικέτες

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Εμπόδια στο δρόμο της πνευματικής εργασίας



Παίρνοντας κάποιος την απόφαση να κάνει συνειδητή εργασία με τον εαυτό του σύντομα θα συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες. Συχνά μπορεί να νομίσει ότι αυτή η εργασία είναι η αιτία που παρουσιάστηκαν ξαφνικά τα διάφορα προβλήματα, ή ότι δεν είναι για αυτόν τέτοιου είδους εργασία, ή ότι αποξενώνεται από τον άλλο κόσμο. Μπορεί ακόμα και να σκεφτεί ότι ήταν πολύ καλύτερα πριν να αρχίσει την εργασία. Όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβηθεί ότι κάτι κακό του συμβαίνει… Υπάρχει λόγος για «όλα αυτά»… που βλέπει και είναι πολύ φυσικά.
Εργασία για προσωπική βελτίωση σημαίνει εργασία για αλλαγή κάποιων ριζωμένων συνηθειών, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και υιοθετώντας καινούριους τρόπους ρύθμισης της καθημερινότητας (εσωτερικά και εξωτερικά). Αυτό σημαίνει πορεία κόντρα στις παλιές συνήθειες και κάποιες επιθυμίες των διαφόρων «εγώ». Καθώς λοιπόν όλα αυτά τα «εγώ» ξεβολεύονται, αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στις νέες καταστάσεις.
Όπως η ανάβαση σε μια κορυφή απαιτεί προσπάθεια, έτσι και στην εργασία αυτή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλες τις κρυφές και άγνωστες τάσεις μας,

Συχνές αντιστάσεις στην Θεραπεία και την Μεταμόρφωση είναι:


·        Η άρνηση να στρέψει το βλέμμα του προς τα μέσα και να αναλάβει την προσωπική ευθύνη για την Ζωή του και τον τρόπο που φέρεται, αντί να του φταίνε ατέρμονα οι «άλλοι» (γονείς, σύζυγοι, σύστημα, κοινωνία, γείτονες)
·        Η υπεραναπλήρωση σε κάποια παρελθοντικά τραύματα που μπορεί να κάνει κάποιον εξαιρετικά δύσπιστο, υποτακτικό, επιθετικό, τελιομανή κ,α. (ανάλογα με τον χαρακτήρα). [ Να φυσάει δηλαδή το γιαούρτι επειδή κάποτε κάηκε στο γάλα]
·        Να μη βρίσκει τον χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά, υπεύθυνα και συστηματικά με τον εαυτό του, αλλά να τον σκορπά σε ανούσιες και συχνά αυτοκαταστροφικές συνήθειες (τηλεόραση, αυτοαπασχόλιση, αυτολύπιση), τρέχοντας διαρκώς, ασθμαίνοντας πίσω από την καθημερινότητα του.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Χρέη (Δ')


από τον Νικόδημο.

1. Όπως έγραψα στο Χρέη (Α') , όλοι ουσιαστικά είμαστε υπόχρεοι και χρεωμένοι στον εαυτό μας, στην οικογένεια, στην κοινότητα και στο έθνος μας, στην όλη εργασία της ανθρωπότητας γενικότερα και στο Σύμπαν από όπου αντλούμε τα πάντα.
Το χρέος καθεαυτό δεν είναι κακό πράγμα εφόσον βασίζεται σε υγιή αξιοπιστία, εφόσον δηλαδή έχουμε εισόδημα από τη δική μας νόμιμη και σταθερή, παραγωγική εργασία. Οποιοδήποτε άλλο εισόδημα είναι επισφαλές.
Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν χρέη. Είναι μια κατάσταση που εγείρεται από την ίδια τη φύση του κόσμου και του ανθρώπου. Ωσότου ενηλικιωθεί ένα άτομο και μπορεί μόνο του, με τις δικές του νόμιμες προσπάθειες, να καλύπτει τις ανάγκες του, πρέπει ως βρέφος και μικρό παιδί να έχει τη φροντίδα των μεγάλων, αλλιώς θα πεθάνει: αυτή η φροντίδα δημιουργεί χρέος στο άτομο. Ομοίως, ένας ξυλουργός, σιδεράς ή φούρναρης πρέπει να εξασφαλίσει στην κατοχή του έναν κατάλληλο χώρο, τα ειδικά σύνεργα και τις πρώτες ύλες, προτού αρχίσει να παράγει τα προϊόντα που θα του αποφέρουν το εισόδημα που χρειάζεται για τη συντήρηση του ίδιου (και της οικογένειάς του): αυτή η εξασφάλιση επίσης δημιουργεί χρέος - είτε προς τράπεζες είτε προς συγγενείς και φίλους. Εφόσον υπάρχει εισόδημα από την παραγωγή και πώληση των προϊόντων, τέτοια χρέη εξοφλούνται.
Υπάρχουν όμως και χρέη που δημιουργούνται από δάνεια, ενώ δεν υπάρχει το εισόδημα

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Διάσημες Συμπτώσεις ή Τυχαιότητα;

Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει ΕΥΘΥΝΗ ελαχιστοποιεί στο ελάχιστο την τυχαιότητα. 
Η Τυχαιότητα τυχαία δεν είναι, μονάχα για τον πολεμιστή που βρίσκεται σε επίπεδο Ναγκουάλ.

Επειδή διαθέτει μια πολύ μεγάλη ποσότητα ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Αυτή η ποσότητα ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ είναι που καθορίζει την τυχαιότητα ή την σύμπτωση και τον καθιστά ΑΙΤΙΑ και όχι Αποτέλεσμα.
Είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμπτώσεων δημιουργούνται, όταν κάποιος έχει ιδιαίτερα τεταμένη την προσοχή του, ( και ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΟ) όταν βρίσκεται σε εγρήγορση, όταν οι κεραίες του υψωμένες αγγίζουν τις συχνότητες του υπερβατού. Από τις θεωρίες άλλωστε περί συμπτώσεων πηγάζουν και οι διάφορες θεωρίες περί τηλεπάθειας, παρ αίσθηση αντίληψης, προαισθήματος, πρόληψης του μέλλοντος. Αυτές είναι κάποιες πολύ γνωστές συμπτώσεις, τυχαιότητες ή κοσμικό σχέδιο;
> Ο Mark Twain, γνωστός Αμερικανός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1835, την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και ο κομήτης το Halley. Πέθανε το 1910, και πάλι την ίδια ημέρα που ο κομήτης έκανε την επόμενή του εμφάνιση από τη Γη. Ο ίδιος είχε προβλέψει το θάνατό του ένα χρόνο νωρίτερα, λέγοντας «ήρθα στη Γη μαζί με τον κομήτη και περιμένω ότι θα χαθώ μαζί του».
> Στις 13 Φεβρουαρίου 1743, ένας Γάλλος ονόματι Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε για το φόνο του πατέρα του. Ακριβώς 100 χρόνια μετά, στις 13 Φεβρουαρίου 1843, ένας άλλος Γάλλος με το όνομα Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε επίσης για το φόνο του πατέρα του. Οι δύο άντρες δεν είχαν καμία απολύτως συγγένεια.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε σ’ αυτήν τη ζωή


1: Ταξιδέψτε. Κάθε ταξίδι μικρό ή μεγάλο, μεταφορικό ή κυριολεκτικό, οργανωμένο η ανοργάνωτο με παρέα ή χωρίς, είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής που δεν μπορεί να την αναπληρώσει κανένα ντοκιμαντέρ ή βιβλίο.

2: Φάτε σοκολάτα. Σε κάθε μορφή, μπάρα, κέικ, τούρτα παγωτό, μους, κρέμα, σιρόπι, κορμό, μιλφέιγ, προφιτερόλ δεν έχει σημασία απλώς καταναλώστε την με οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς χαζές τύψεις αφήστε την να γλιστρήσει αργά στον ουρανίσκο σας και να γεμίσει το στόμα το μυαλό και τις αισθήσεις σας με την πικρή γλύκα της.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκολα Τέσλα O Προμηθέας του Ηλεκτρισμού

Όταν ο μεγαλοτραπεζίτης Τζον Πίερποντ Μόργκαν, που αρχικά χρηματοδότησε το σχέδιο του εφευρέτη στο Γουόρντεκλιφ του Λονγκ Άιλαντ, πληροφορήθηκε πως ο στόχος του Τέσλα ήταν η ασύρματη μεταφορά ενέργειας ρώτησε τον εφευρέτη: «Ποιος θα πουλάει την ενέργεια στους αποδέκτες της;» «Κανείς», απάντησε με ειλικρίνεια ο Τέσλα, «ο καθένας θα μπορεί να τη λαμβάνει καρφώνοντας μια ράβδο στο έδαφος ή τοποθετώντας μια κεραία στη στέγη του σπιτιού του. Σκεφθείτε το: δεν θα υπάρχουν καλώδια, αερόπλοια θα πετούν χρησιμοποιώντας την εκπεμπόμενη ενέργεια…» «Αρκετά», τον διέκοψε ο μεγαλοτραπεζίτης. «Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τέσλα. Θα σας στείλω την απάντηση μου». Η απάντηση, και τα χρήματα, δεν ήρθαν ποτέ. Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Τέσλα περίμενε μιαν απάντηση…

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Κι όμως, έχουμε μέλλον! Του Γιώργου Στάμκου


«Η πραγματική γενναιοδωρία απέναντι στο μέλλον συνίσταται στο να δώσεις τα πάντα στο παρόν».
Μαχάτμα Γκάντι
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την πολυπόθητη ανάπτυξη, την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση (Reset) της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που έτσι όπως πάμε και μας αναγκάζουν να πάμε –με νέα μέτρα πιο αυστηρής λιτότητας, αμείλικτης αύξησης φόρων και άτεγκτο περιορισμό των κοινωνικών δαπανών– σε λίγο δεν θα υπάρχει καθόλου οικονομία για να επανεκκινηθεί! Θα έχει μετατραπεί σε σωρούς από ερείπια και η ελληνική κοινωνία θα έχει μεταμορφωθεί σε μια στρατιά ζωντανών-νεκρών χρεοκοπημένων Ελλήνων, όπου θα κανιβαλίζει ο ένας τον άλλο στις ουρές των ταμείων ανεργίας και των συσσιτίων, ανάμεσα σε σπασμένες βιτρίνες επιχειρήσεων που θα έχουν κλείσει προ πολλού και λεηλατημένα σούπερ μάρκετ. Μην έχετε καθόλου ψευδαισθήσεις.Χρεοκοπία είναι να μην έχεις οικονομία, δηλαδή δουλειές και ανθρώπους που με την εργασία τους θα μπορούν έστω να απολαμβάνουν μια «αξιοπρεπή φτώχεια».
Γι’ αυτό λοιπόν είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική πορεία, που οδηγεί στη διάλυση της πραγματικής οικονομίας, στην κοινωνική αποσάθρωση και, εν τέλει, σε ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή. Ναι, χρειαζόμαστε επειγόντως ανάπτυξη. Αλλά μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της πραγματικής οικονομίας και όχι σε φούσκες και «ενέσεις ρευστότητας» που οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης και του δανεισμού.