Ετικέτες

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αρχές Διακυβέρνησης -11. Αρετή και Τόλμη στον Κυβερνήτη


Αρχές Διακυβέρνησης


11.  Αρετή και Τόλμη στον Κυβερνήτη

από τον Νικόδημο


1.  Ο Σολομών έχει μείνει στη Δυτική παράδοση ως ο σοφότερος και δικαιότερος των βασιλέων. Ο γιος του Δαβίδ, όπως ιστορείται στην Παλαιά Διαθήκη, είχε γεννηθεί με αρκετή νοημοσύνη, ώστε να ξέρει τι να ζητήσει από τον Παντοδύναμο, όταν Εκείνος παρουσιάστηκε τη νύχτα σε όνειρο και ρώτησε το νεαρό βασιλέα τι ήθελε.  Και ο Σολομών ζήτησε μια καρδιά γεμάτη κατανόηση, την ικανότητα να ακούει και να διακρίνει το καλό από το κακό, για να κυβερνά δίκαια τον λαό.

Καί δώσεις τῷ δούλῳ σου καρδίαν ακούειν καί διακρίνειν τον λαόν εν δικαισύνῃ, καί τοῦ συνιεῖν αναμέσον αγαθού καί κακοῦ (Βασιλείων Α ή Γ, 3.9).

Στο πρώτο φύλλο αυτής της σειράς (1. Οικονομικό ή Πολιτικό; §7, τέλος) πήρα ένα απόσπασμα από τον Πλάτωνα, Νόμοι 701Β, όπου ο Αθηναίος φιλόσοφος λέει πως ο καλός κυβερνήτης μεταβάλλει τα ήθη της Πολιτείας όντας ο ίδιος ενάρετος και προτρέποντας τους πολίτες στην ίδια κατεύθυνση με το να δίνει επαίνους και τιμές για τα σωστά πράγματα και μομφή για τα κακά, και με το να κολάζει όσους δεν πειθαρχούν.

Αρχές Διακυβέρνησης-12. Παραγωγή: Τρεις Συντελεστές


Αρχές Διακυβέρνησης


12. Παραγωγή: Τρεις Συντελεστές

από τον Νικόδημο


1. Ο άνθρωπος ζει στο Σύμπαν. Ανά πάσα στιγμή της μέρας τα κύτταρα του σώματός του βομβαρδίζονται από υπεριώδεις ακτίνες και άλλες κοσμικές επιδράσεις, οι οποίες ανακαλύπτονται σιγά σιγά καθώς προοδεύουν οι επιστήμες και η τεχνολογία.

Το σκηνικό όπου ξετυλίγεται και διαδραματίζεται η ζωή της Ανθρωπότητας είναι το Σύμπαν, φυσικά, έστω κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Ο Άνθρωπος είναι το ζωντανό ον με μεγάλη νοημοσύνη που αντιμετωπίζει διάφορες απόψεις του Σύμπαντος, τις μελετά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τις τροποποιήσει.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΤΑΜΕΡΑ



Ντίτερ Ντουμ

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΤΑΜΕΡΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ
Μεταφράστηκε από τα γερμανικά από Χρύσα Σωτηράκη
Φοβόμαστε. Εδώ στη Γάζα φοβόμαστε ότι θα μπούμε στη φυλακή, θα ανακριθούμε, θα ξυλοδαρθούμε, θα βασανιστούμε, θα βομβαρδιστούμε, θα οδηγηθούμε στο θάνατο. Είμαστε νέοι με βαριά καρδιά. Κουβαλάμε μέσα μας ένα τόσο απέραντο βάρος, που μας είναι δύσκολο να χαρούμε ένα ηλιοβασίλεμα.Μία επανάσταση αναπτύσσεται μέσα μας, μία απέραντη δυσαρέσκεια και απογοήτευση, που θα μας καταστρέψει, εκτός και αν βρούμε έναν δρόμο για να διοχετεύσουμε αυτήν την ενέργεια σε κάτι, που θα μπορέσει να μας δώσει κάποιο είδος ελπίδας."
(Ένα απόσπασμα από το Μανιφέστο της Γάζας (Παλαιστίνη), Δεκέμβριο 2010)

Εδώ κραυγάζει η νεολαία από τη Γάζα. Είναι μία φωνή έκτακτης ανάγκης μιας γενιάς χωρίς ελπίδα. Μια φωνή έκτακτης ανάγκης από πολλές χώρες της γης.
Εκπρόσωποι της Ταμέρα στην Πορτογαλία έχουν πραγματοποιήσει διαφορετικές οδοιπορίες στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και στην Κολομβία. Είθε το παρακάτω μανιφέστο να είναι μία συνεισφορά, για μία διέξοδο

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ 9.2.2012. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη


Ι. Η μέχρι σήμερα καταστροφή μας
Τώρα, που μας χωρίζει μια μόνο σπιθαμή από την άβυσσο, που χαίνει και περιμένει να μας καταπιεί.

Τώρα, που καταποντίζεται η Ελλάδα, αφού επί δύο χρόνια διασύρθηκε βάναυσα, και χωρίς αντίλογο, στο εξωτερικό.

Τώρα που στη ρημαγμένη μας χώρα κυκλοφορούν τα θλιβερά φαντάσματα του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων, των χιλιάδων αστέγων, που στοιχειώνουν τα βράδια τις πόλεις μας, της στρατιάς των εξαθλιωμένων συμπατριωτών μας (1 περίπου στους 3 Έλληνες), που αναζητούν στα σκουπίδια την τροφή τους, των μικρών μαθητών που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, των νοικοκυραίων της μεσαίας τάξης, που αναγκάζονται να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τις επιχειρήσεις τους.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (STATE OF NECESSITY): ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ "ΟΠΛΟ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω άρθροτου Μιχάλη Βάρδα (φωτογραφία δεξιά), οικονομολόγου και παραγκωνισμένου (γιατί άραγε;) στελέχους του Λαος. Περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τι θα έκαναν οι πολιτικοί που "διαπραγματεύονται" ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ:

Το Αγγλικό Δίκαιο και τα Ελληνικά Ομόλογα, η Στάση Πληρωμών και η Κατάσταση (έκτακτης) Ανάγκης (State of Necessity) 

Με τις επερχόμενες δανειακές συμβάσεις (παλαιά και νέα), η Ελλάδα καλείται να παραδώσει το Όπλα της !

Αυτά είναι το Ελληνικό Δίκαιο που διέπει την έκδοση και διαχείριση των Ελληνικών Ομολόγων και η Στάση Πληρωμών.

Αν η Ελλάδα υποκύψει τώρα ένεκα της ολιγωρίας των αδυνάμων πολιτικών ηγεσιών της, θα εξαθλιωθεί , θα καταστραφεί και, τελικά, θα υποδουλωθεί στους νέους δυνάστες της οριστικά και αμετάκλητα !!!

Πέρα από την τρομοκρατία που ασκείται στους Έλληνες για το ενδεχόμενο «χρεωκοπίας» της Ελλάδας,

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Φορολογική Μεταρρύθμιση, Α


από τον Νικόδημο

1.   Λόγος για φορολογική μεταρρύθμιση γίνεται συχνότατα στη χώρα μας, όπου, ας μην παραπονιόμαστε, οι φόροι αλλάζουν με τη συχνότητα της γυναικείας μόδας. Αυτή την εποχή όμως (χειμώνας 2012) οι Εταίροι και δανειστές μας στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ επιμένουν πιεστικά για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος. Όχι όμως και για ριζική μεταρρύθμιση!
Στην πραγματικότητα, παντού η φορολογία είναι περίπλοκη και μπορεί εύκολα να συνεπάγεται διαφθορά, δωροδοκία, και φοροδιαφυγή κι ένα εντονότατο αίσθημα καταπιεστικής αδικίας. Το αίσθημα της αδικίας έχει διάφορες απόψεις: ο φορολογούμενος νιώθει πως ίσως πληρώνει περισσότερα από άλλους

Τελευταία ευκαιρία

του Γιάννη Βαρουφάκη
...............................
Το επόμενο εικοσιτετράωρο οι τριακόσιοι της Βουλής θα κληθούν να πάρουν την τελευταία σημαντική απόφαση του πολιτικού τους βίου. Τους την παρουσιάζουν ως μονόδρομο. Ναι, μονόδρομος είναι. Ένας μονόδρομος που θα στερήσει και σε αυτούς, αλλά και σε μια ολόκληρη γενιά, το δικαίωμα να αποφασίζουν. Το Μνημόνιο Νο.2, που τους λένε να ψηφίσουν για να σωθεί η χώρα, θα αποτύχει. Όπως απέτυχε και το προηγούμενο. Το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργήσει μια Ελλάδα που από τούδε και στο εξής, στερείται το δικαίωμα να επιλέγει.
Την Κυριακή, πριν φύγουν από το σπίτι τους για τη Βουλή, ας κάτσουν μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου τους ακίνητοι. Για πέντε, δέκα λεπτά ας στηθούν μπροστά στο είδωλό τους. Να κοιτάξουν βαθειά μέσα στα ίδια τους τα μάτια. Να στοχαστούν μπροστά στην αντανάκλασή τους. Και να σκεφτούν κάτι πολύ, πολύ απλό: Ό,τι και να κάνει η κα Μέρκελ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η χώρα μας, η γενιά που έρχεται, θα είναι λιγότερο αδύναμη αν εκείνοι απλά προσέλθουν στο Κοινοβούλιο και πούνε όχι στο Μνημόνιο Νο.2. Έτσι απλά. Και μετά ας φύγουν από την μπρος πόρτα, διαχεόμενοι μέσα στην κοινωνία που τόσο καιρό πληγώνουν κι η οποία όμως έχει την δύναμη να τους συγχωρήσει. Αρκεί να πουν το «όχι» σε μια δανειακή συμφωνία-τέρας που είναι καταδικασμένη στην αποτυχία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο:

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Γεωφορολόγηση: Φορολόγηση Αξιών Γης (Land Value Taxation)



Στις 03/02/2012 το Economics Blog της εφημερίδας Guardian στη Βρετανία  δημοσιεύει την είδηση ότι το IFS (=Institute for Fiscal Studies  Ινστιτούτο Οικονομικών/Δημοσιονομικών Μελετών) υποστηρίζει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ  για μετατόπιση της φορολογίας εισοδημάτων και κερδών στη φορολόγηση εύκολου πλουτισμού και κατανάλωσης.
Πιο συγκεκριμένα το IFS προτείνει την αντικατάσταση φόρων που πλήττουν την προσπάθεια και πρωτοβουλία για ανάπτυξη με έναν φόρο επί των αξιών γαιών ή Γεωφορολόγηση.
Ο γενικός όρος «ακίνητη περιουσία» δημιουργεί προβλήματα διότι συμπεριλαμβάνει